Loop mee met de zomeravondwandeling Aekingerzand

Maak je klaar om de zomerse avonden op spectaculaire wijze door te brengen! Staatsbosbeheer nodigt je uit voor een buitengewoon avontuur in het adembenemende Drents-Friese Wold. Elke donderdagavond wordt er een unieke wandeling georganiseerd, en op 27 juli staat het prachtige Aekingerzand, het grootste stuifzandgebied in Noord-Nederland, op het programma.

Zomeravondwandeling Aekingerzand

De kale Duinen

Stel je voor: het Aekingerzand, ook wel bekend als de Kale Duinen bij Appelscha. Dit majestueuze landschap is ontstaan door een combinatie van overbeweiding en de kracht van de wind, die ervoor zorgde dat de heide verdween en het zand begon te stuiven. Vroeger dreigde het zand zelfs de omliggende dorpen te overspoelen. In een poging dit te voorkomen, begon Staatsbosbeheer in 1906 met het beplanten van het gebied, waardoor het zand onder controle kon worden gehouden.

Woestijn

Tegenwoordig is bekend dat er in deze “woestijn” een bijzondere verscheidenheid aan planten en dieren leeft, die zich kunnen handhaven onder de soms extreme omstandigheden van dit gebied. Om deze unieke flora en fauna te beschermen, heeft men besloten een deel van de bomen te kappen, waardoor het zand weer vrij spel krijgt. Hierdoor kan het Aekingerzand zijn ware schoonheid tonen.

Deskundige natuurgids

Tijdens de wandeling zal onze deskundige natuurgids je boeien met fascinerende weetjes over de oorsprong van dit bijzondere gebied. We zullen waarschijnlijk ook een bezoek brengen aan de Grenspoel, waar de zonnedauw, een vleesetende plant, gedijt. Neem de tijd om de uitgestrektheid van het landschap in je op te nemen en je te verwonderen over de golvende zandduinen, versierd met sporadisch verspreide vliegdennen en knoestige eiken. Dit uitzicht zal je zonder twijfel betoveren.

Dus, trek je wandelschoenen aan, neem je nieuwsgierigheid en verwondering mee, en sluit je aan bij Staatsbosbeheer voor een onvergetelijke avondwandeling door het magische Aekingerzand. Geniet van de zwoele zomeravond terwijl je de geheimen van dit bijzondere natuurgebied ontdekt.

Informatie

Datum donderdag 27 juli 2023
Tijd 19.30 – 21.30 uur
Start Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1, Elsloo
Kosten € 8,50, kind t/m 12 jaar € 5,00

Meer een fietser dan een wandelaar?

Fiets dan mee met de reeënsafari!

Maak je klaar voor een avontuurlijke fietstocht door de betoverende bossen van de Hondsrug, terwijl je speurt naar de majestueuze reeën. Het startpunt van deze bijzondere tocht is het Buitencentrum Boomkroonpad. Gedurende de hele rit zul je de verborgen schatten van boswachterij Gieten-Borger ontdekken, en samen met onze ervaren gids zul je proberen om deze elegante dieren te spotten.

Het ree, oorspronkelijk een dier van de dag, heeft zich aangepast aan de verstoringen veroorzaakt door menselijke aanwezigheid en is nu voornamelijk ’s nachts actief. Ze tonen zich het meest levendig vlak na zonsopkomst of in de avondschemer. Op plekken waar reeën in alle rust kunnen leven, zijn ze echter ook overdag goed te zien. Tijdens onze fietstocht zullen we in de avonduren op pad gaan om reeën te spotten. Zelfs als je geen reeën ziet, kun je gemakkelijk vaststellen dat ze in de omgeving aanwezig zijn. Reeën laten namelijk verschillende sporen achter in het veld, zoals veegsporen, looproutes en vraatsporen. Misschien hoor je zelfs het unieke blaffen van een ree. Eenmaal bekend met deze sporen, zul je voortaan op een andere manier naar de natuur kijken.

Dus stap op je fiets en laat je betoveren door de prachtige bossen van de Hondsrug. Samen met onze gepassioneerde gids ga je op zoek naar de sporen van reeën en wie weet krijg je zelfs een glimp van deze gracieuze dieren te zien. Deze fietstocht biedt niet alleen een unieke kans om de natuur te verkennen, maar ook om een diepere connectie te voelen met het wild dat ons omringt.

Informatie

Datum zaterdag 22 juli
Tijd 20:00 – 21:30 uur
Start Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN in Drouwen
Kosten € 10,- volwassene; € 7,50 kind t/m 12 jaar
Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad
Tip trek donkere kleding aan en neem een verrekijker mee. Eigen fiets noodzakelijk!

Extra info

Paleis Het Loo opent Juniorpaleis
Op ontdekking in kasteel Cannenburch tijdens de zomervakantie
ANWB-Verkiezing “Leukste uitje van Gelderland”
Leer alles over draken tijdens de Kids-Zomerweken op kasteel Hernen

Bronvermelding

© Foto: Albert Henckel, Staatsbosbeheer

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *