Tentoonstelling Gluckauf in SCHUNCK Museum verlengd t/m 1 oktober

Waan je in de rauwe realiteit van het mijnwerkersbestaan, vastgelegd door de befaamde fotografe Bertien van Manen. SCHUNCK Museum in Heerlen verlengt met trots de tentoonstelling ‘Gluckauf’ tot en met 1 oktober. In dit bijzondere overzicht kun je kennismaken met de pure en authentieke beelden van mijnwerkersgemeenschappen van over de hele wereld.

Tentoonstelling Gluckauf in SCHUNCK Museum verlengd t/m 1 oktober
Links: Bertien van Manen, Granddaughters of Ben and Louie, New Sharlston, Yorkshire, 1979. Midden: Bertien van Manen, New Sharlston, Yorkshire, 1979. Rechts: Bertien van Manen, Joan, Wakefield, Yorkshire, 1979.

Opmerkelijke portretten

Van Manen heeft, dankzij haar vele internationale avonturen, intieme beelden geschoten van mijnwerkers, waaronder opmerkelijke portretten uit het Britse New Sharlston en de vrouwelijke mijnwerkers uit de Amerikaanse Appalachen. Ook het koude Siberië wordt niet overgeslagen. De titel ‘Gluckauf’ is meer dan zomaar een naam; het is een universele groet onder mijnwerkers die elkaar een veilige terugkeer vanuit de mijnen toewensen.

De magie van Bertien van Manen

Geboren in Den Haag in 1942, begon Van Manen haar indrukwekkende carrière in de modewereld. Maar al snel verschoof haar passie naar documentairefotografie, waarin ze uitblonk door haar vernieuwende blik. Haar kinderjaren in Heerlen, ooit het kloppende hart van de Oostelijke Mijnstreek, inspireerden haar bijzondere fascinatie voor mijnwerkersgemeenschappen. Opgegroeid tussen kinderen van mijnwerkers, was Van Manen getuige van de oprechte warmte en authenticiteit van hun levens.

Diepe connectie

Het onderscheidende van haar werk zit in de diepe connectie die ze aangaat met haar onderwerpen. Ze kiest er niet voor om enkel op bezoek te gaan, maar dompelt zich volledig onder in hun cultuur en levenswijze. Haar lens heeft niet alleen mijnwerkers vastgelegd; ze heeft ook indrukwekkende beelden geschoten in landen als Hongarije, China en gebieden in het voormalige Sovjetrijk. Gerenommeerde musea over de hele wereld, zoals het Museum of Modern Art in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam, hebben haar werk met trots tentoongesteld.

Bezoek SCHUNCK Museum en laat je meeslepen door de diepgaande wereld van Bertien van Manen en haar verbluffende blik op het mijnwerkersleven.

Gluckauf

Te bezoeken t/m 1 oktober 2023
Openingstijden: di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur SCHUNCK Glaspaleis Bongerd 18 in Heerlen
Entree: volwassenen €8,50, studenten €6,80, kinderen gratis.

Extra info

Zomer 2023: Samson & Marie’s spectaculaire shows in Plopsaland De Panne
De 20ste editie van de ARTIS-Zoomeravonden in volle gang
Heel Utrecht Plandelt op zaterdag 26 augustus 2023
Zomer 2023: Samson & Marie’s spectaculaire shows in Plopsaland De Panne

Bronvermelding

© Foto: Bertien van Manen – tentoonstelling Gluckauf in Schunck Glaspaleis

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *