Heel Utrecht Plandelt op zaterdag 26 augustus 2023

Zwerfafval is niet alleen een doorn in het oog van velen, maar heeft ook een verwoestend effect op ons milieu. Van dieren die per ongeluk plastic binnenkrijgen tot ecosystemen die worden aangetast, de impact van afval is verreikend. Daarom is de inzet van lokale gemeenschappen en vrijwilligers essentieel om deze problemen te bestrijden. Een opmerkelijk initiatief in deze richting is de Utrechtse Plandeldag. Bekijk hier de oproepvideo voor “Heel Utrecht Plandelt op zaterdag 26 augustus 2023″.

Heel Utrecht Plandelt op zaterdag 26 augustus 2023

Plandelen: De groene mars tegen zwerfafval

Op 26 augustus transformeert Utrecht in een toneel van milieubewuste burgers. Duizenden vrijwilligers komen samen om meer dan 2000 straten, stoepen en steegjes te ontdoen van zwerfafval. Deze tweede editie van de Utrechtse Plandeldag zet de stad in een groene gloed en ziet samenwerking van diverse groepen. Zo nemen de Rangers van het Wereld Natuur Fonds en Het Peukenmeisje in Overvecht de ondankbare taak op zich om sigarettenpeuken te bestrijden, terwijl Plandelman handige Peukenpockets uitdeelt. Ondertussen verwent de WasteBar in Leidsche Rijn en het Griftpark vrijwilligers met poffertjes in ruil voor verzameld afval.

Diverse P-activiteiten

Plattegrond
Een kijkje op Google Maps onthult alle locaties die al zijn geclaimd door enthousiaste opruimers, variërend van individuen tot hele vriendengroepen.

P-shirt
Draag groen ter ondersteuning! Er zijn ook speciale P-shirts beschikbaar voor de meest toegewijde opruimhelden.

Peuk
Het Peukenmeisje, een heldin in de strijd tegen de schadelijke sigarettenpeuk, staat centraal in Winkelcentrum Overvecht.

Poffertjes & prik
Verzamel afval en ruil het in voor heerlijke poffertjes bij de WasteBar.

Partij voor de dieren
Deze partij organiseert een speciale clean-up rondom Paardenveld.

Ploggen
Combineer hardlopen met opruimen, en doe mee met de hardloopclub Plogging Utrecht.

PARTY!
Na een dag hard werken, wordt de dag afgesloten met een groots feest in het Griftpark.

Heel Utrecht Plandelt op zaterdag 26 augustus 2023

Collectieve verantwoordelijkheid

De betrokkenheid en inzet van Utrechters tijdens de Plandeldag getuigt van een dieper begrip van onze collectieve verantwoordelijkheid voor het milieu. Het gaat niet alleen om het opruimen van zwerfafval voor een dag, maar om het cultiveren van een blijvende mentaliteit van zorg en respect voor onze omgeving. Als we samenwerken, zoals we op deze dag doen, kunnen we een krachtige boodschap uitdragen naar andere steden en gemeenschappen over de hele wereld. De schoonheid van Utrecht is slechts een klein voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer gemeenschap, passie en doel samenkomen. Laten we deze energie meenemen naar onze dagelijkse levens en blijven streven naar een wereld waarin zwerfafval een ding van het verleden is.

Samen kunnen de inwoners van Utrecht een verschil maken en zwerfafval bestrijden, voor een schonere en groenere stad. Doe mee, vier mee en bescherm ons milieu!

Extra info

Op pad met de boswachter buiten Kasteel Hernen
Midzomerklanken in het Wold
Loop mee met de zomeravondwandeling Aekingerzand

Bronvermelding

© Foto’s: Jack Tillmans, Foto Focus

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *