Meest waterbewuste tuin van NL ligt in Wijchen

Wijchen in Gelderland is de trotse thuisbasis van ‘De Groenling’, ook wel bekend als de meest waterbewuste tuin van ons kikkerlandje. Deze onderscheiding is een initiatief van de tuinvereniging Groei & Bloei. Het zilver gaat naar Annaparte, een prachtige tuin in Hoog Soeren (GLD), terwijl het brons is voor Colijnsplaats uit Den Velde (OV). Allemaal onderdeel van de festiviteiten tijdens de Nationale Tuinweek (10-18 juni 2023), dit jaar met het thema ‘Klimaatvriendelijk tuinieren’. Zet 17-18 juni 2023 in je agenda, want dan kun je deze winnaars en nog zo’n 1.000 andere tuinen in heel Nederland bezoeken tijdens het Groei & Bloei Open Tuinenweekend.

Meest waterbewuste tuin van NL ligt in Wijchen

Goud: De Groenling

Volgens de juryvoorzitter Dirk Chevalier van Groei & Bloei is De Groenling dé plek voor inspiratie over waterbewust tuinieren. Creativiteit zorgt hier voor een groen paradijs in een middelgrote tuin (100 tot 500 m2). Alle regen die valt, wordt op een slimme manier opgevangen en hergebruikt. De tuin is een waar toevluchtsoord voor allerlei fauna, zoals vogels, vlinders, bijen en hommels, maar ook kikkers, salamanders, libellen en andere waterbeestjes. En natuurlijk genieten de eigenaren zelf ook volop van hun tuin!

Zilver: Annaparte

Annaparte is een grote tuin (2.000 m2) waar je volgens de jury echt tot rust komt. De tuin gebruikt verschillende wateropvangmethoden, zoals wadi’s, regentonnen, infiltratiegoten en -kratten. Het is bewonderenswaardig hoe eigenaresse Anneke met het glooiende karakter van de tuin omgaat. Dat vraagt namelijk om speciale aandacht, vooral op het gebied van wateropvang, materiaal- en plantenkeuze.

Brons: Colijnsplaats

Colijnsplaats (2.500 m2) wordt door de jury geprezen als een mooie liefhebberstuin met zeer gevarieerde borders. De vijver met roze waterlelies is een echte blikvanger en trekt ook padden, kikkers en insecten aan. Ook hier wordt regenwater opgevangen en optimaal gebruikt. De beplanting van de relatief jonge tuin (5 jaar) moet nog tot volle wasdom komen.

Een klimaatvriendelijke tuin

Van 10 tot en met 18 juni organiseert de Tuinvereniging Groei & Bloei de Nationale Tuinweek 2023. Dit jaar staat het thema ‘de klimaatvriendelijke tuin’ centraal. Er worden tal van activiteiten georganiseerd om bezoekers te inspireren hun tuin, balkon, dakterras of gemeenschappelijke tuin zo klimaatvriendelijk mogelijk te maken. Denk aan het vervangen van tegels door planten en bewuster omgaan met water in de tuin.

Als afsluiting van de tuinweek wordt het Open Tuinenweekend (17 en 18 juni) gehouden waarin meer dan 1.000 particuliere tuinen opengesteld worden voor publiek. Zo zijn de mooiste, groene paradijsjes van Nederland te ontdekken. Voor een overzicht van activiteiten en open tuinen: www.groei.nl/tuinweek.

Extra info

Huis van Hilde viert ‘Hildes verjaardag’ met groot steentijd-evenement
De leukste zomeractiviteiten op Doorwerth
Welkom bij Sail Den Helder, een prachtig maritiem evenement!
Zomeruitstapjes in Nederland: Zon, pret en oer-Hollandse gezelligheid!

Bronvermelding

© Foto’s: Groei & Bloei

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *