Nieuw in NEMO Science Museum: de Makerij

Deze zomer is NEMO de perfecte bestemming voor gezinnen die zich willen onderdompelen in de Makerij. Dit workshopfestival is volledig gewijd aan fascinerende technieken uit de 19e eeuw.

Nieuw in NEMO Science Museum: de Makerij

Drie inventieve ontwikkelingen uit het verleden

Vroeger, toen telefoons nog niet bestonden, hoe communiceerden mensen dan met elkaar? Hoe is de allereerste animatiefilm gecreëerd? En hoe kan je met behulp van spiegels een 3D-projectie realiseren? Speciaal voor de Makerij hebben we drie innovaties uit de 19e eeuw een moderne draai gegeven. Bewonder unieke objecten uit de historische collecties van NEMO en het Eye Filmmuseum, waaronder de elektrische telegraaf en de fenakistiscoop.

Experimenteer met spiegels

We gebruiken een spiegel voornamelijk om onszelf te bekijken. Maar wist je dat je er ook tal van experimenten mee kan uitvoeren? Vroeger werden spiegels bijvoorbeeld ingezet om optische illusies te creëren tijdens theaterperformances. Met de speciale ‘Pepper’s ghost’-techniek kon je een ‘geest’ op het podium laten verschijnen. Experimenteer met spiegels in de Makerij en maak je eigen geestverschijning.

Communiceer in morsecode

In de 19e eeuw bestonden er nog geen mobiele telefoons om berichten te verzenden. Mensen maakten in plaats daarvan gebruik van een telegrafist die hun berichten in morsecode verstuurde. In de Makerij kun je met korte en lange pieptonen, plus het morsealfabet, letters vormen en zo boodschappen overbrengen. Je kunt er zelfs een trein mee besturen. Ontdek het zelf in de workshop ‘Communiceer in morsecode’.

Creëer je eigen kortfilm

Hoe is de allereerste animatiefilm tot stand gekomen? Wanneer je verschillende afbeeldingen snel na elkaar ziet, verbinden je hersenen de beelden: ze lijken te bewegen. Probeer het zelf! Met een speciale draaiende trommel met sleuven, de zoötroop, en een reeks tekeningen, kun je in de Makerij je eigen kortfilm maken. Bekijk ook de levensgrote zoötroop, Octomadness.

De Makerij vindt plaats van zaterdag 8 juli tot en met zondag 27 augustus in NEMO. Het workshopfestival is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar oud en toegankelijk met je algemene toegangsticket.

Meertalige families welkom

NEMO Science Museum biedt in de Makerij instructies in 8 verschillende talen voor meertalige gezinnen. Om de betrokkenheid van meertalige kinderen en hun families bij wetenschap en technologie te vergroten, werkt NEMO samen met onder andere Universiteit Utrecht aan het onderzoeksproject MULTI-stem. Lees er hier meer over.

Nog meer te beleven

Er is uiteraard nog veel meer te doen in NEMO. Ontdek vijf verdiepingen boordevol tentoonstellingen, experimenten en workshops voor alle leeftijden. Verbaas je over de Kettingreactie, doe experimenten in het laboratorium of neem deel aan echt wetenschappelijk onderzoek in Science Live. Na je museumbezoek kun je nog nagenieten op het dak van NEMO, het grootste dakterras van Amsterdam.

Extra info

ANWB-Verkiezing “Leukste uitje van Gelderland”
Ontdek deze zomer Plopsaland met een gloednieuwe indoorzone!

Bronvermelding

© Foto: DigiDaan

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *