Nog iets meer dan een week tot Sail Den Helder

Nederland’s grootste maritieme festival, Sail Den Helder, maakt deze zomer zijn comeback in het hart van de Noordzee en de thuishaven van de Koninklijke Marine. De vorige editie in 2017 lokte honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Dit jaar deelt de havenstad wederom het podium met de Marinedagen. Van donderdag 29 juni tot zondag 2 juli 2023 zullen tientallen majestueuze tallships, moderne marineschepen en spectaculaire zeiljachten deel uitmaken van het evenement. Bezoekers van de Marinedagen zijn vanaf vrijdag 30 juni welkom op het terrein van de Koninklijke Marine. Tijdens beide evenementen zal er ook gefocust worden op maatschappelijke thema’s waaraan de stad werkt, zoals de energietransitie en de bescherming van het leven in en onder water.

Nog iets meer dan een week tot Sail Den Helder

Een uniek maritiem evenement

Dankzij haar rijke zeevaarthistorie, is Den Helder een frequente gaststad voor maritieme evenementen zoals Sail. Dit jaar markeert de zesde keer dat de stad dit evenement organiseert. Tijdens Sail Den Helder kunnen bezoekers zich vergapen aan een indrukwekkende parade van majestueuze tallships die vanuit de hele wereld de haven binnenvaren. Honderden iconische schepen, zoals het bijzondere Noorse schoolschip de Statsraad Lehmkuhl, de Oosterschelde – een schip dat op het punt staat om de grootse Darwin 200 Global Voyage te ondernemen en tijdens Sail Den Helder voor het laatst toegankelijk is – en het Indonesische marineschip Bima Suci, dat dit jaar voor het eerst in Europa aankomt, varen mee.

De Koninklijke Marine is ook volop aanwezig met een breed scala aan vaartuigen. Tijdens de Marinedagen kunnen bezoekers zowel de geschiedenis als de toekomst van de Koninklijke Marine ervaren. Een van de hoogtepunten is de amfibische landing door Nederlandse en Britse mariniers, waarbij de marine demonstreert hoe vloot en mariniers samenwerken op het snijvlak van water en land. De Marinedagen combineren prachtig de maritieme tradities en opwindende demonstraties, voor zowel potentiële nieuwe rekruten als avontuurlijk ingestelde bezoekers. Er zijn ook diverse activiteiten voor kinderen, inclusief de mogelijkheid om een marine baret te verdienen. De Marinedagen vinden plaats van vrijdag 30 juni tot en met zondag 2 juli.

Een dagje uit om nooit te vergeten

Den Helder biedt met Sail niet alleen een maritieme beleving, maar ook een culturele ontdekkingsreis door de stad. Bezoekers kunnen de vloot bezichtigen en tegelijkertijd genieten van een gevarieerd programma dat voor iedereen wat te bieden heeft – van boottochten tot liveoptredens van artiesten zoals Wolter Kroes en OG3NE. Tijdens de ‘Sail Out’ op zondag kunnen alle tallships voor de laatste keer worden bewonderd vanaf de Zeedijk voordat een groot deel vertrekt naar Hartlepool. Ook bezienswaardigheden zoals Fort Kijkduin en het Marinemuseum zijn tijdens het weekend geopend.

Jeroen Franken, Directeur Sail Den Helder 2023: “Sail Den Helder 2023 belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor jong en oud, zeilliefhebbers, nieuwkomers in de maritieme wereld, gezinnen die op zoek zijn naar een perfect dagje uit en biedt werkzoekenden inzicht in de potentie die de stad heeft. Het is een viering van de maritieme geschiedenis en de verbondenheid met de zee. Ook is het een eerbetoon aan de prachtige schepen en weerspiegelt het evenement de vooruitstrevendheid van de stad op gebied van de energietransitie.

Aantrekkingskracht van Den Helder

Dankzij zijn maritieme karakter, trekt Den Helder niet alleen inwoners en bedrijven aan, maar ook avonturiers en zeeliefhebbers. Omringd door prachtige stranden en de uitgestrekte Noordzee, biedt de stad een dynamische combinatie van maritieme tradities en hedendaagse faciliteiten. De stad is populair vanwege haar betaalbare woningen en is uniek in Nederland vanwege haar ligging aan drie kustlijnen. Bovendien genieten de inwoners van de meeste zonuren per jaar. Hierdoor vormt het een ideale woonplek voor gezinnen en jonge professionals die op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Extra info

Welkom bij Sail Den Helder, een prachtig maritiem evenement!

Bronvermelding

© Foto: Sail Den Helder

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *