Laat je nooit een flesje water in de auto achter

Het is zomer, de zon staat hoog aan de hemel en het wordt tijd om eropuit te trekken. Tijdens deze uitstapjes pak je natuurlijk altijd een flesje water in om gehydrateerd te blijven, toch? Maar wist je dat het achterlaten van dat flesje water in je auto kan leiden tot onverwachte en potentieel gevaarlijke situaties? Ja, echt waar! Laten we eens kijken naar het waarom.

Laat je nooit een flesje water in de auto achter?

Het effect van zonlicht op waterflessen

Je vraagt je misschien af: hoe kan zo’n onschuldig flesje water gevaarlijk zijn? Het antwoord ligt in de kracht van de zon. Het plastic van waterflessen kan als een vergrootglas werken wanneer de zon erop schijnt. Dit kan de temperatuur in de auto drastisch verhogen, wat verschillende risico’s met zich meebrengt.

Een daarvan is het risico op brand. Hoewel het niet vaak voorkomt, zijn er gevallen bekend waarin het zonlicht, geconcentreerd door een waterfles, brand heeft veroorzaakt in de auto. Denk eens aan hoe een vergrootglas werkt – het kan zonlicht concentreren tot een enkel brandpunt, wat genoeg kan zijn om iets te laten ontbranden. Hetzelfde kan gebeuren met een waterfles in je auto.

De schadelijke chemicaliën in plastic flessen

Maar dat is niet het enige risico. Wanneer plastic flessen worden blootgesteld aan hitte, kunnen ze chemicaliën zoals BPA (bisfenol A) afgeven in het water. BPA is een industrieel chemicalië dat in veel plastic producten wordt gebruikt en is gekoppeld aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hormoonverstoringen.

Dit betekent dat als je dat flesje water drinkt dat je in je hete auto hebt achtergelaten, je mogelijk schadelijke chemicaliën binnenkrijgt. Dat is geen prettig idee, toch?

Je hebt misschien gehoord dat het drinken van water uit een flesje dat in een hete auto is achtergelaten kanker veroorzaakt. Dit is echter een ongecontroleerde claim die al vele jaren rondgaat op internet. Gelukkig zijn er geen studies die deze beweringen ondersteunen. Het plastic in waterflessen bevat geen dioxines, dus je hoeft je geen zorgen te maken over kanker.

Wat te doen in plaats daarvan?

Een goede optie is om te investeren in een roestvrijstalen waterfles. Deze flessen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ze geven ook geen schadelijke chemicaliën af als ze worden blootgesteld aan hitte. Bovendien houden ze je water langer koel, wat zeker een pluspunt is in de zomer!

Extra info

Beleven astronauten ook zomer in de ruimte?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Getagd met Irritaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *