Beleven astronauten ook zomer in de ruimte?

Hallo zomerliefhebbers en ruimtevaartenthousiastelingen! Pak een koel drankje, leun achterover en laat me je meenemen op een ruimtereis vol zomerse gezelligheid. We gaan op verkenning naar een zomer zoals je die nog nooit eerder hebt meegemaakt – een zomer in de ruimte. Beleven astronauten eigenlijk wel zomer in de ruimte?

Een zinderende zomer in de ruimte: De astronauten-editie

Ruimte, de eindeloze zomer

Laten we beginnen met een vraag die waarschijnlijk in je opkomt: “Is er zomer in de ruimte?” Nou, als je de zon 16 keer per dag ziet opkomen en ondergaan, zoals onze astronautenvrienden aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS), dan zou je kunnen zeggen dat het altijd zomer is!

Oké, misschien is het niet helemaal hetzelfde als op een zonovergoten strand liggen, maar het is zeker een unieke ervaring. Astronauten ervaren ongeveer 90 minuten daglicht voordat ze weer 90 minuten nacht hebben, en dat 24/7. Dat betekent dat ze elke dag een prachtige zonsopgang en zonsondergang meemaken – 16 keer.

Zomerse activiteiten in de ruimte

Je vraagt je misschien af: “Wat doen astronauten tijdens die ‘zomerse’ periodes?” Welnu, ze hebben het best druk met hun dagelijkse routine van wetenschappelijke experimenten, onderhoudswerkzaamheden en fysieke training.

Maar wees gerust, ze hebben ook tijd voor wat zomerse gezelligheid. Ze kijken films, spelen spelletjes, vieren verjaardagen en ja, ze hebben zelfs wel eens een ‘ruimtebarbecue’ gehouden – al was het met speciaal voor de ruimte voorbereide maaltijden. Ze kunnen niet echt een worstje grillen op een barbecue, maar ze maken er het beste van met wat ze hebben!

Het zwembad van de astronaut: De neutral buoyancy lab

Wist je dat astronauten ook ‘zwemmen’? Nou ja, soort van. Ze trainen in het Neutral Buoyancy Lab, een gigantisch zwembad met een nagebouwd ruimtestation erin, om zich voor te bereiden op ruimtewandelingen. Het is niet helemaal hetzelfde als een verfrissende duik in het zwembad op een hete zomerdag, maar het is zeker een unieke zomerse activiteit in de ruimte!

Zomerhitte in de ruimte

Over hitte gesproken, hoe zit het met de temperatuur? Het zou niet echt zomer zijn zonder die heerlijke warmte, toch? Nou, in de ruimte kan het behoorlijk heet worden – of extreem koud. In het zonlicht kan de temperatuur oplopen tot 120 graden Celsius, en in de schaduw kan het dalen tot min 160 graden. Gelukkig hebben ruimtepakken en het ISS geavanceerde systemen om de temperatuur te reguleren.

Ruimte-ijsjes en zomerse snacks

Nu we het toch over hitte hebben, wie heeft er zin in een ijsje? In de ruimte is het lastig om een traditioneel ijsje te krijgen, maar er zijn wel speciale ruimte-ijsjes beschikbaar. Ze zijn gevriesdroogd en je moet ze met water rehydrateren, maar het is een unieke manier om af te koelen en van de ‘zomer’ te genieten.

Zomervakantie in de ruimte

En wat is zomer zonder vakantie? Hoewel astronauten niet echt vakantie kunnen nemen in de traditionele zin, hebben ze wel vrije tijd. Ze kunnen deze tijd besteden aan het genieten van het uitzicht op de aarde, het fotograferen van de sterren, of zelfs het spreken met hun geliefden thuis via live videoverbindingen. Het is misschien geen typische strandvakantie, maar het is zeker een onvergetelijke ervaring.

Sterrenkijken zomerstijl

Zomeravonden zijn perfect voor sterrenkijken, en dat is niet anders voor astronauten. Het uitzicht op de sterren vanuit de ruimte is ongeëvenaard. Er is geen atmosferische verstoring, geen lichtvervuiling, alleen jij en het oneindige universum. Het is een sterrenkijkervaring waar geen enkel planetarium tegenop kan.

Zomers afscheid

Dus, beste lezers, dat is hoe zomer eruit ziet voor onze dappere astronauten. Het mag dan wel een beetje anders zijn dan de zomers die we gewend zijn, maar het is zeker een zomer vol avontuur en unieke ervaringen.

Dus de volgende keer dat je geniet van een zomerse dag op aarde, kijk dan even omhoog en denk aan onze astronautenvrienden die een heel andere zomer beleven. En wie weet? Misschien ben jij de volgende die een zinderende zomer in de ruimte beleeft!

En vergeet niet: de zomer is niet alleen een seizoen, het is een gevoel – of je nu op aarde bent, of ergens daarbuiten in het grote, prachtige universum.

Extra info

Pretpark survivalgids: Hoe je je kroost niet kwijt raakt!
Een dagje op het water: zomerse gezelligheid op z’n best
Wat nemen we mee op een picknick?
Zomeruitstapjes in Nederland: Zon, pret en oer-Hollandse gezelligheid!

Bronvermelding

© Foto: Marion Middendorp

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *