Zo kom je aan voldoende nachtrust in de zomer!

We kijken allemaal uit naar de zomer. Maar er is één ding dat de zomer een beetje minder idyllisch maakt: slapen in de hitte. Iedereen die ooit op een zweterig kussen heeft gelegen, weet hoe moeilijk het kan zijn om een goede nachtrust te krijgen als het te warm is. Gelukkig kun je daar zelf het nodige aan doen, zodat je ook in de zomer kunt genieten van een fijne nachtrust!

Zo kom je aan voldoende nachtrust in de zomer!

Zomerdekbed: Een eenvoudige oplossing voor zwoele nachten

Laten we beginnen met iets simpels: je dekbed. Een dik, zwaar dekbed is fantastisch in de winter, maar in de zomer kan het je nachtrust flink verstoren. Gelukkig bestaan er zomerdekbedden, speciaal ontworpen om je koel te houden tijdens die warme nachten. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om met niets over je heen te slapen, maar veel mensen ervaren dit als onprettig. Een zomerdekbed kan dan een goede uitkomst bieden.

Zomerdekbedden zijn lichter en ademender dan hun winterse tegenhangers. Ze zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe of zijde, die vocht kunnen absorberen en sneller kunnen verdampen, waardoor je lichaam koeler blijft. En nee, je hoeft geen fortuin uit te geven aan een zomerdekbed. Er zijn betaalbare opties die je zullen helpen de hitte te verslaan zonder je portemonnee te plunderen.

Drink voldoende water

Bij zomerse temperaturen zweet je meer, ook ’s nachts. Het is dus essentieel om gedurende de dag voldoende water te blijven drinken. Streef ernaar om minstens 2 liter water per dag te drinken. En nee, bier en rosé tellen niet mee! Hoewel ze misschien verfrissend zijn, kunnen alcoholische dranken je uitdrogen en je slaapkwaliteit verminderen.

Slaapkamer koel houden: Laat de lucht circuleren

Een andere effectieve manier om de hitte te verslaan, is door de lucht in je slaapkamer te laten circuleren. Gebruik een ventilator of, als je die hebt, een airconditioning om de lucht in beweging te houden. Maar let op: zet de airconditioning niet te koud, dat kan namelijk leiden tot verkoudheid. Een temperatuur rond de 18-20 graden Celsius is ideaal.

Kies voor katoenen beddengoed

Je beddengoed kan ook een grote rol spelen in hoe warm je het ’s nachts hebt. Katoen is een uitstekende keuze voor de zomer. Het is licht, ademend en helpt vocht van je huid te absorberen. Ook voelt katoen lekker koel aan op de huid. Zo draagt het bij aan een comfortabele en rustgevende slaap.

Maak gebruik van planten

Wist je dat bepaalde planten je kunnen helpen koel te blijven? Aloë Vera en Areca Palm bijvoorbeeld, zijn bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en kunnen de luchtvochtigheid in je slaapkamer verhogen, waardoor je kamer koeler aanvoelt.

De kracht van een koele douche

Een koele douche voor het slapengaan kan wonderen doen. Het helpt je lichaamstemperatuur te verlagen en geeft je een fris en schoon gevoel, waardoor je makkelijker in slaap valt. Maar let op: een ijzige douche kan je lichaam juist wakker schudden, dus ga voor koud maar niet te koud!

Eet licht

Wat je eet speelt ook een rol in hoe je lichaam reageert op hitte. Probeer ’s avonds lichte maaltijden te eten. Zware, vette maaltijden kunnen je stofwisseling verhogen, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Kies voor salades, fruit en mager vlees of vis.

Laten we allemaal genieten van een heerlijke, verfrissende zomerslaap! En… droom de mooiste dromen!

Extra info

De invloed van zomer op ons slaappatroon
Hoe overleef je de hitte van een hittegolf?
Slaap lekker: tips om je slaapkamer koel te houden

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *