Vlinderparadijs: Zo lok je vlinders naar je tuin

Je zit in je tuin, genietend van de zon en een zelfgemaakte mojito of siroop. Je bent er bijna: het enige dat ontbreekt aan dit perfecte zomerplaatje zijn de fladderende, kleurrijke vlinders. Want zeg nou zelf, niets schreeuwt ‘zomer’ meer dan vlinders die vrolijk rondfladderen in je eigen achtertuin. Maar hoe krijg je die vlinders zover dat ze je tuin bezoeken? Lees verder en ontdek hoe je vlinders naar je tuin kunt lokken.

Je eigen vlinderparadijs: Zo lok je vlinders naar je tuin

Zorg voor een vlinder buffet

Vlinders zijn net als wij: ze houden van lekker eten. Maar in plaats van barbecues en ijsjes, zijn bloemen hun zomerse lekkernijen. En nee, niet zomaar bloemen. Ze zijn kieskeurig. Ze hebben een voorkeur voor inheemse planten, en dan vooral die met een zogenaamde nectarbar.

Dus, wil je een vlindertuin? Zorg dan voor de juiste bloemen. Denk aan lavendel, vlinderstruiken (hoe kan het ook anders met zo’n naam), zonnehoed en ijzerhard. Het is net alsof je een feestje organiseert en je de favoriete snacks van je gasten serveert. Als je het goed doet, zullen de vlinders in groten getale op je tuinfeest arriveren!

Water, water en nog eens water

Vlinders houden niet alleen van nectar, maar ook van water. Ze zijn net kleine zomerse zonaanbidders die naast een koud drankje, ook graag een verfrissende duik nemen. Maak een klein ondiep ‘zwembad’ voor ze. Vul een ondiepe schaal met water en leg er wat steentjes in zodat ze veilig kunnen landen. Zo creëer je een vlinderoase!

Een thuis voor de kleintjes

Als je vlinders naar je tuin wilt lokken, moet je ook zorgen voor hun baby’s. En babyvlinders, oftewel rupsen, hebben andere behoeften dan hun ouders. Ze zijn dol op bladeren. Planten als brandnetel, klimop en distels zijn perfect om rupsen te huisvesten. Misschien niet je eerste keuze qua tuinesthetiek, maar de toekomstige vlinders zullen je dankbaar zijn!

Bied ze beschutting

Een goede gastheer biedt zijn gasten ook een veilige plek om te rusten. Vlinders houden van zonnige, beschutte plekken waar ze veilig zijn voor wind en regen. Het creëren van een dergelijke ruimte kan zo simpel zijn als het plaatsen van een vlinderhuisje of wat takken en bladeren waar ze onder kunnen schuilen.

Geen pesticiden, alsjeblieft!

Last but not least, gebruik geen pesticiden in je tuin. Vlinders zijn bijzonder gevoelig voor deze chemicaliën. Het gebruik ervan kan niet alleen de vlinders doden, maar ook de planten en bloemen die ze aantrekken. Biologisch tuinieren is dus de sleutel tot een vlindervriendelijke tuin.

Wees geduldig

Rome is niet in één dag gebouwd, en hetzelfde geldt voor je vlinderparadijs. Het kan even duren voordat de eerste vlinders je tuin ontdekken. Maar wees geduldig, blijf je tuin onderhouden en op een zonnige dag zul je beloond worden met een tuin vol vrolijk fladderende vlinders.

Biodiversiteit

Het aantrekken van vlinders naar je tuin is een leuke en lonende manier om de natuur dichter bij huis te brengen. Het helpt ook om de biodiversiteit in je omgeving te ondersteunen. Volg deze tips en je bent goed op weg om je tuin te transformeren in een echte vlindertuin. Dus trek die tuinhandschoenen aan, serveer het buffet en open je tuin voor de zomerse fladderfestijnen. Het is tijd om je tuin te vullen met de kleur en vrolijkheid van vlinders.

En vergeet niet, als je buiten zit te genieten van je nieuwe vlinderparadijs, vergeet dan niet dat zelfgemaakte drankje. Want je hebt het verdiend! En weet je wat? Als je genoeg vlinders in je tuin hebt, zul je merken dat je geen TV of smartphone meer nodig hebt om te ontspannen. Je zult volkomen tevreden zijn met het kijken naar het vrolijke gefladder van de vlinders. En dat is pas echt ‘zomer’!

Extra info

Hoe maak je een vogelvriendelijke tuin?
De zomertrends van 2023 in de tuin: Laat je inspireren!
Je balkon zomerklaar met bloemetjes voor bijtjes
Zeven verschillende zonwering voor jouw oase van rust
Tuinonderhoud deze zomer: natuurlijk en duurzaam

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *