Tips & tricks voor een mugvrije zomer

Lange, zonnige dagen, gezellige avonden buiten en… muggen. Deze kleine, irritante beestjes lijken altijd je barbecue, picknick of kampeertrip te crashen en komen altijd precies op het verkeerde moment. In dit blog gaan we het hebben over de mysterieuze wereld van muggen. Hoe irritant zijn ze? Waarom zijn ze nuttig? Hoe kunnen we ze buiten houden, voorkomen dat we gestoken worden en die vreselijke jeuk verhelpen? Lees verder en ontdek alles wat je altijd al wilde weten over een mugvrije zomer.

mugvrije zomer

Het irritante leven van muggen

Laten we eerlijk zijn: muggen zijn irritant. Ze houden ons wakker met hun gezoem en ze steken ons, waardoor we jeukende, rode bultjes krijgen. Maar waarom zijn muggen zo irritant? Het antwoord is simpel: omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te leggen. Alleen de vrouwtjes steken, en ze zijn niet kieskeurig: mensen, dieren, alles is goed voor een snelle snack. Maar waarom moeten ze altijd precies in onze oren zoemen? Muggen zijn aangetrokken tot de kooldioxide die we uitademen, dus ze vinden het heerlijk om rond onze hoofden te cirkelen. Bedankt, muggen!

Muggen, ze hebben ook hun goede kanten

Ja, je leest het goed! Muggen zijn niet alleen maar bloedzuigende irritante beestjes, ze hebben ook nuttige kanten. Ze maken deel uit van het ecosysteem en zijn een belangrijke voedselbron voor andere dieren, zoals vogels, vleermuizen en amfibieën. Bovendien helpen ze bij de bestuiving van planten. Dus hoewel ze ons soms tot waanzin drijven, spelen muggen ook een rol in het behoud van de biodiversiteit. Laten we ze dus een klein beetje waardering geven (maar niet te veel, stel je voor dat ze het naar hun hoofd krijgen!).

Houd die muggen buiten!

Wil je graag een mugvrije zomer? Dan zijn hier enkele tips om muggen buiten te houden:

Horren

Plaats horren voor ramen en deuren om muggen buiten te houden terwijl je toch kunt genieten van frisse lucht.

Ventilatoren

Muggen zijn niet zo goed in vliegen als er een sterke luchtstroom is, dus zet een ventilator op om ze weg te houden.

Citroengeraniums

Deze planten verspreiden een geur die muggen niet fijn vinden. Zet ze bij de ingangen van je huis voor een natuurlijk afweermiddel.

Water verwijderen

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Zorg ervoor dat je geen water in bloempotten, regentonnen of dakgoten laat staan.

Voorkomen is beter dan genezen

Naast het buiten houden van muggen, zijn er ook manieren om te voorkomen dat je gestoken wordt:

Draag lichte, bedekkende kleding

Muggen worden aangetrokken tot donkere kleuren en kunnen gemakkelijk door dunne stof heen steken. Kies dus voor lichte, losse kleding die je armen en benen bedekt.

Gebruik insectenwerende middelen

Er zijn verschillende insectenwerende middelen beschikbaar, zoals sprays, lotions en armbanden. Kies een product met DEET, picaridine of citroeneucalyptusolie voor de beste bescherming.

Vermijd geurtjes

Parfum, deodorant en andere geurende producten kunnen muggen aantrekken. Probeer geurloze producten te gebruiken als je weet dat je in een muggenrijke omgeving zult zijn.

Wees voorzichtig tijdens schemering en dageraad

Dit zijn de momenten waarop muggen het meest actief zijn. Blijf indien mogelijk binnen tijdens deze uren.

Jeuk, jeuk, jeuk… hoe kom je ervan af?

Als je ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch gestoken bent, zijn hier enkele tips om de jeuk te verlichten:

  1. Koelen: leg een koud kompres of ijsblokje (in een doek gewikkeld) op de beet om zwelling en jeuk te verminderen.
  2. Antihistaminica: neem een antihistaminicum in tabletvorm of gebruik een antihistamine crème om de jeuk te verlichten.
  3. Aloe vera: deze plant staat bekend om zijn kalmerende en verkoelende eigenschappen. Breng wat aloe vera gel aan op de beet voor verlichting.
  4. Azijn: dep een beetje witte azijn op de beet om de jeuk te verminderen. Het zuur in azijn helpt de jeuk te neutraliseren.
  5. Niet krabben: probeer niet te krabben, hoe verleidelijk het ook is! Krabben kan de huid beschadigen en kan leiden tot infectie.

Een (bijna) mugvrije zomer

Muggen kunnen ontzettend irritant zijn, maar ze zijn ook nuttig voor het ecosysteem. Gelukkig zijn er tal van manieren om ze buiten te houden, te voorkomen dat je gestoken wordt en de jeuk te verlichten als je toch het slachtoffer bent geworden van hun hongerige monden. Met deze tips kun je hopelijk genieten van een (bijna) mugvrije zomer en toch een beetje waardering opbrengen voor deze kleine beestjes. Happy summer!

Extra info

Hoe pijnlijk is een dazenbeet?
De berenklauw: Een bruut met een zomers tintje
Wespen in de zomer: Kleine zoemers met grootse ambities

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *