Milkshake, de zomerse zoete verleiding!

De milkshake is natuurlijk het ultieme drankje in de zomer. En hoewel deze zoete verleiding er het hele jaar wel in gaat, smaakt de milkshake tijdens de zomermaanden het lekkerste. Maar hoe maak je een lekkere milkshake? En wat is eigenlijk de historie van dit drankje?

Milkshake, de zomerse zoete verleiding!

Het prille begin

Het woord “milkshake” werd voor het eerst opgenomen in de Engelse taal in de 19e eeuw, maar toen betekende het iets heel anders dan wat we nu beschouwen als een milkshake. Oorspronkelijk verwees het naar een soort eiwitrijke drank, vergelijkbaar met wat we nu een gezonde smoothie zouden noemen.

In de vroege jaren van het Amerikaanse Westen waren milkshakes een sterke, alcoholische drank die whisky bevatte. Het was een soort eierpunch die je kon serveren op sociale bijeenkomsten.

De opkomst van de moderne milkshake

In de jaren 1880 begon de definitie van een milkshake te veranderen. Het werd gemaakt van melk, een zoetmiddel zoals suiker, en een smaakstof – meestal fruit. IJs werd pas in de jaren 1900 aan de mix toegevoegd. In deze periode kwamen soda-fonteinen op in drogisterijen, waar de “milkshake” werd geïntroduceerd als een populair drankje dat ijs, melk, suiker en smaakstoffen bevatte.

Met de uitvinding van de elektrische blender door Stephen Poplawski in 1922, kregen milkshakes hun dikke, luchtige textuur die we vandaag de dag kennen en liefhebben. Deze blender maakte het mogelijk om ijs efficiënt te mengen met melk en smaakstoffen, wat leidde tot de geboorte van de moderne milkshake.

De popcultuur en de milkshake

In de jaren 1950, met de opkomst van de Amerikaanse eetcultuur en fastfoodketens zoals McDonald’s, kreeg de milkshake zijn status als een iconisch Amerikaans symbool. Fastfoodketens begonnen milkshakes op hun menu te zetten, waardoor ze een integraal onderdeel van de Amerikaanse eetcultuur werden. Het beeld van tieners die milkshakes delen in diners werd een vast onderdeel van de Amerikaanse popcultuur, dankzij films en televisieseries uit die tijd.

De milkshake van vandaag

Tegenwoordig zijn milkshakes over de hele wereld populair, met talloze variaties op de oorspronkelijke formule. Van de klassieke vanille-, chocolade- en aardbeiensmaken tot meer exotische opties zoals matcha, salted caramel en zelfs lavendel, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Wat is een freakshake?

Een freakshake is een over-de-top versie van een traditionele milkshake die begin 2015 op de kaart werd gezet door de Australische café-eigenaar Anna Petridis. Het begon als een trend in de foodie-gemeenschap en verspreidde zich snel over de hele wereld. De naam “freakshake” komt van de buitensporige, bijna “freaky” aard van de shake.

Een freakshake is in wezen een milkshake die wordt gegarneerd met allerlei soorten snoep, gebak, sauzen, slagroom, koekjes, donuts, en soms zelfs hele stukken taart. Het is extreem rijk en calorisch, en wordt vaak geserveerd in een groot glas om plaats te bieden aan al die extra lekkernijen.

Enkele populaire soorten freakshakes zijn bijvoorbeeld de ‘s’mores freakshake’ (met marshmallows, chocoladesaus en koekjes), de ‘regenboog freakshake’ (met verschillende soorten snoep in alle kleuren van de regenboog), en de ‘verjaardagstaart freakshake’ (met cake, slagroom, en gekleurde hagelslag).

Hoewel ze misschien niet de gezondste keuze zijn, zijn freakshakes een leuke traktatie om te delen, een genot voor het oog en ze zorgen zeker voor Instagramwaardige foto’s!

Wat is het verschil tussen een milkshake en een smoothie?

Milkshakes en smoothies kunnen op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar lijken – ze zijn beide gekoelde, vaak zoete drankjes die in een blender worden gemaakt. Maar ze hebben een aantal belangrijke verschillen:

Ingrediënten
Het grootste verschil tussen een milkshake en een smoothie zit in de ingrediënten. Een traditionele milkshake bestaat meestal uit melk en ijs (vaak roomijs), en wordt vaak gezoet met suiker of siroop. Aan de andere kant wordt een smoothie meestal gemaakt met fruit (vers of bevroren), vruchtensap, yoghurt of melk, en soms ijs. Smoothies kunnen ook groenten, noten, zaden, proteïnepoeders, en andere gezondheidsbevorderende additieven bevatten.

Gezondheidsaspect
Vanwege de ingrediënten hebben smoothies over het algemeen een gezonder imago dan milkshakes. Ze worden vaak geconsumeerd als een gezond ontbijt of tussendoortje, terwijl milkshakes meestal worden beschouwd als een traktatie of dessert vanwege het hoge suiker- en vetgehalte.

Textuur en smaak
Hoewel zowel milkshakes als smoothies een romige textuur kunnen hebben, zijn milkshakes vaak rijker en romiger vanwege het roomijs, terwijl smoothies een lichtere textuur kunnen hebben. De smaak van een milkshake is vaak zoeter en rijker, terwijl een smoothie frisser en fruitiger kan zijn.

Doel
Milkshakes worden vaak geconsumeerd als een verwennerij of dessert, terwijl smoothies vaak worden gebruikt als maaltijdvervangers of als onderdeel van een gezond dieet.

Drie milkshakes om zelf te maken

Milkshake #1: De verleidelijke vanille milkshake

De eerste in onze lijst is de klassieke vanille milkshake. Het is eenvoudig, puur en romig! Het maken van een vanille milkshake is zo simpel dat je je afvraagt waarom je er niet eerder een hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 2 kopjes vanille-ijs
  • 1 kopje melk
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde massa. Giet het in een groot glas, doe er een rietje in, en geniet van je zelfgemaakte vanille milkshake!

Milkshake #2: De chocolade overdaad

Wie kan er nee zeggen tegen chocolade? Deze chocolade milkshake is zo rijk en decadent dat je elke slok wilt koesteren. Het is de perfecte traktatie voor elke chocoladeliefhebber.

Ingrediënten

  • 2 kopjes chocolade-ijs
  • 1 kopje melk
  • 2 eetlepels cacao of chocoladesaus

Bereiding

Net als bij de vanille milkshake, doe je alle ingrediënten in een blender en mix je ze tot ze glad zijn. Giet het in een glas, doe er een rietje in en je bent klaar om te genieten van je chocolade milkshake.

Milkshake #3: De verrukkelijke aardbei-banaan

Als je zin hebt in iets fruitigs, dan is deze aardbei-banaan milkshake perfect voor jou. Het heeft de zoetheid van aardbeien en de romigheid van bananen, waardoor het de perfecte mix is voor een zomerse traktatie.

Ingrediënten

  • 1 kopje aardbeienijs
  • 1 rijpe banaan
  • 1 kopje melk
  • Een handvol verse aardbeien

Bereiding

Doe het ijs, de banaan, de melk en de aardbeien in een blender en mix tot een gladde massa. Giet het in een glas, voeg een rietje toe, en geniet van deze fruitige traktatie.

Extra info

De lekkerste waterijsjes maak je gewoon zelf
Zomerse mocktails: vier lekkere alcoholvrije drankjes
Zo maak je je eigen siroop – Zomerse zoetigheid in een flesje!
Ontkurk de zomer: Duik in de veelzijdige wereld van rosé
Ontdek de heerlijkste zomercocktails om zelf te maken

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *