Legionella voorkomen: maak je zomerdagen veilig en zonnig

Wanneer we de zomerse temperaturen voelen stijgen, grijpen we allemaal naar hetzelfde: water. Of we nu naar het zwembad, een meer of gewoon de tuinslang reiken, water wordt synoniem aan zomerpret. Maar wist je dat je ook tijdens deze ontspannende momenten waakzaam moet blijven voor een onzichtbare indringer? Ja, ik heb het over Legionella. Vandaag gaan we praten over hoe je legionella kunt voorkomen en of je het ook thuis kunt oplopen.

Legionella Voorkomen: Maak je Zomerdagen Veilig en Zonnig

Wat is Legionella?

Legionella, ook bekend als de veroorzaker van de veteranenziekte, is een bacterie die vooral in water leeft. Deze sluipende ziektekiemen kunnen ernstige longontsteking en andere gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer ze worden ingeademd, vaak via kleine waterdruppels in de lucht.

Legionella-bacteriën kunnen twee ziektes veroorzaken: Legionellose (ook wel veteranenziekte genoemd) en Pontiac koorts.

Legionellose of Veteranenziekte

Legionellose is de ernstigere van de twee ziekten en kan leiden tot levensbedreigende complicaties. Symptomen lijken op die van andere vormen van longontsteking en omvatten:

  • Hoge koorts (boven de 40°C)
  • Kortademigheid
  • Hoesten (soms met bloed)
  • Pijn op de borst
  • Verwarring of mentale veranderingen
  • Spierpijn en vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Verlies van eetlust, diarree en misselijkheid

Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen of mensen met chronische longziekten kan de ziekte ernstig verlopen en zelfs dodelijk zijn.

Pontiac Koorts

Pontiac koorts is een milder, griepachtig ziektebeeld zonder longontsteking. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de griep, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. De meeste mensen herstellen volledig van Pontiac koorts zonder behandeling.

Hoewel iedereen de ziekte kan oplopen, lopen bepaalde groepen een hoger risico. Dit zijn onder meer rokers, mensen met een chronische longziekte, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Als je symptomen van legionellose of Pontiac koorts vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Zorg ervoor dat je je arts vertelt als je recentelijk blootgesteld bent geweest aan mogelijke bronnen van Legionella, zoals warmwatertanks, zwembaden, of airconditioningsystemen. Hoewel legionellose een ernstige ziekte is, is het meestal goed te behandelen met antibiotica als het vroeg wordt ontdekt.

Hoe loopt nen Legionella op?

Het lijkt misschien iets dat alleen in zwem- of spabaden gebeurt, maar het kan ook gewoon thuis gebeuren. De bacterie gedijt in stilstaand water, vooral als het warm is (tussen 20 en 50°C). Dit betekent dat jouw tuinslang, het zwembadje van de kinderen, de airco, of zelfs de waterleiding in je huis mogelijke broedplaatsen kunnen zijn. Als het water wordt verstoven en jij of iemand anders de minuscule druppeltjes inademt, kan je besmet raken.

Zomer veiligheid: Legionella voorkomen

Nu we weten hoe we legionella kunnen oplopen, is het tijd om ons te concentreren op het voorkomen ervan. Want wie wil er nu zijn zomer doorbrengen met zorgen over onzichtbare bacteriën? Gelukkig zijn er manieren om legionella te voorkomen en je zomer veilig en zorgeloos te houden.

Regelmatig doorspoelen

Eén van de eenvoudigste manieren om legionella te voorkomen, is door het water in je huis regelmatig door te spoelen. Als je een tijdje weg bent geweest of als je tuinslang al een tijdje niet is gebruikt, laat het water dan een paar minuten lopen. Zo wordt het stilstaande water waar de bacteriën in kunnen groeien, vervangen door vers water.

Koud en heet Water

Zorg ervoor dat je koud water echt koud is (onder de 20°C) en je warm water echt heet (boven de 60°C). Legionella kan niet overleven bij deze temperaturen, dus door je water op de juiste temperatuur te houden, hou je jezelf veilig.

Zwembaden en hot tubs

Zwembaden, hot tubs en zelfs dat kleine opblaasbare zwembad in de tuin kunnen broedplaatsen zijn voor legionella. Zorg ervoor dat je ze regelmatig reinigt en ververst, en gebruik de juiste chemicaliën om het water schoon te houden.

De airco

Ook airconditioning kan een broedplaats voor legionella zijn, vooral als het een systeem is dat water gebruikt voor koeling. Zorg ervoor dat je het systeem regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, en laat het indien nodig door een professional nakijken.

Gebruik een specialist

Als je je echt zorgen maakt over legionella of als je veel complexe watersystemen in je huis hebt, kan het een goed idee zijn om een specialist in te schakelen. Ze kunnen je huis inspecteren en je advies geven over de beste manieren om legionella te voorkomen.

Herkenning is cruciaal

Een van de beste manieren om jezelf en je gezin veilig te houden, is weten welke symptomen duiden op een legionella-infectie. Als je koorts, koude rillingen, hoesten, spierpijn en hoofdpijn opmerkt, vooral als je recent met water in contact bent gekomen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Zomer zonder zorgen

Met deze tips en kennis kan je legionella voorkomen en volop genieten van de zomerse dagen. Vergeet niet dat veiligheid voorop staat, zelfs tijdens het ontspannen. Hou je water vers, schoon en op de juiste temperatuur, en je zult in staat zijn om de hitte te verslaan zonder je zorgen te maken over ongewenste bacteriën.

Extra info

Het stralende effect: Hoe zonlicht je gezondheid beïnvloedt
Zonnestralen en zomerpret, wat doet de zon voor ons?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *