Tips voor een eerste downhill mountainbike ervaring

De meeste Nederlanders hebben wel eens aan mountainbiken gedaan, maar downhill mountainbike is een compleet andere ervaring. Bij downhillen maak je gebruik van liften – ja, dezelfde liften die je in de winter gebruikt – en eenmaal bovenaan race je met een speciale mountainbike met extra demping naar beneden. Het is een behoorlijk coole en stoere sport, perfect om eens met de hele familie uit te proberen. Als het spannend klinkt, hier is hoe je je eerste downhillervaring aanpakt.

Tips voor een eerste downhill mountainbike ervaring

Begin op een veilige plek om te wennen aan downhillen

Wil je niet meteen met de lift omhoog? In Le Parc des Dérèches, gelegen in het dorp Morzine, kun je starten met relatief vlakke routes die door het bos lopen langs de rivier de Dranse. Door af en toe een brug over de Dranse over te steken, kun je alvast oefenen met terrein dat wat meer reliëf heeft. En als je genoeg geoefend hebt, kun je weer stoppen. Geen stress om die berg af te moeten.

Kies voor groene en blauwe downhill pistes

Net zoals skipistes worden downhillroutes aangeduid met kleuren, waarbij groen het makkelijkst is en zwart het moeilijkst. Als beginner, of wanneer je met kinderen gaat downhillen, kun je beginnen met groene en blauwe routes. In Avoriaz, in het Super Morzine-gebied, zijn perfecte routes te vinden om mee te beginnen, zoals de Seraussaix afdaling die prachtig tussen de bomen ligt en waar je je eerste bochten en heuvels kunt uitproberen. Hier en hier kun je kaarten vinden met alle groene en blauwe routes.

Tips voor een eerste downhill mountainbike ervaring

Oefen in een bikepark

Zowel in Morzine als in Avoriaz zijn er bikeparks waar beginnende downhillers kunnen oefenen met hobbels, bochten en obstakels. Het bikepark in Morzine bevindt zich boven aan de Pleney kabelbaan. Ideaal om hier je vaardigheden te testen voordat je de uitgestrekte natuur ingaat. Wedden dat je na wat oefenen moeiteloos van de berg terug naar het dorp zoeft? Als je liever wat rustiger aan doet, kun je ook gewoon de kabelbaan terugnemen.

Neem les van een professionele instructeur

Met behulp van een gekwalificeerde en ervaren instructeur voel je je binnen de kortste keren vertrouwd en veilig op je fiets. Ze kunnen je de nodige tips en trucs geven om het meeste uit je mountainbikevakantie te halen.

Praktische tips tijdens het downhillen:

  1. Sta op de pedalen en houd je gewicht in het midden van de fiets.
  2. Vang hobbels op door je benen te buigen.
  3. Kijk vooruit en niet naar beneden.
  4. Knijp zachtjes in de remmen, maar blokkeer ze niet.
  5. Blijf in beweging om je balans te behouden.
  6. Geniet en maak plezier!

Duurzaamheid en downhill mountainbiken

In Morzine en Avoriaz vind je geen grote kunstmatige bouwwerken of “snelwegen” waar downhillers naar beneden razen. Het bikepark is harmonieus geïntegreerd in de natuur, en bijna alle downhill paden zijn met de hand aangelegd. Op deze manier wordt natuurbehoud in evenwicht gehouden met toerisme. De inwoners van Morzine en Avoriaz zijn grotendeels afhankelijk van inkomsten uit toerisme. Sporten zoals mountainbiken bieden de dorpen de mogelijkheid om het toeristische seizoen te verlengen.

Over Morzine en Avoriaz

Morzine, Avoriaz en het Portes du Soleil mountainbikegebied behoren tot de beste plekken in Europa om te mountainbiken en worden door veel mountainbikers beschouwd als het mekka van het mountainbiken. Vanuit deze plaatsen kun je van Frankrijk naar Zwitserland fietsen en weer terug. De 12 dorpen in dit gebied zijn met elkaar verbonden.

Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en heeft ongeveer 3000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is een autovrij bergdorp. De gebouwen in Avoriaz bootsen vanaf een afstand de rotsen onder het dorp na. Beide dorpen maken deel uit van het UNESCO Global Geopark Chablais, een natuurreservaat van bijna 900 km2.

Praktische informatie

Meer informatie www.morzine-avoriaz.com en www.avoriaz.com

Extra info

Vakantie in Spanje, maar dan anders!
Zomer in Zeeland, een prachtige vakantieplek!
Verken de Veluwe: je perfecte vakantiebestemming!

Bronvermelding

© Foto’s: Kéno Derleyn

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *