DIY Zonnebrandcrème: Bespaar geld en creëer je eigen huidbescherming

De zomer is in aantocht, en we weten allemaal wat dat betekent: zon, strand en zonnebrand! Maar voordat je naar de winkel rent om een fortuin te besteden aan flessen zonnebrandcrème, laten we eens kijken of we een beter alternatief kunnen vinden. Wat als ik je vertel dat je je eigen zonnebrandcrème kunt maken, met natuurlijke ingrediënten? Lees verder om te ontdekken hoe je dit kunt doen.

DIY Zonnebrandcrème: Bespaar Geld en Creëer je Eigen Huidbescherming

De magische ingrediënten: natuurlijk, veilig en goedkoop

De basis van elke zonnebrandcrème zijn natuurlijk de ingrediënten. Je wilt iets dat je huid beschermt tegen die schadelijke UV-stralen, maar ook iets dat goed is voor je huid. Hier zijn de sterren van onze DIY show:

 1. Kokosolie: Je huid’s nieuwe beste vriend
 2. Zinkoxide: De ultieme UV-beschermer
 3. Sheaboter: Hydratatie en verzorging
 4. Etherische olie: Verleidelijke geuren

Deze ingrediënten zijn niet alleen natuurlijk en veilig, maar ook veel goedkoper dan kant-en-klare zonnebrandcrèmes.

Het recept: mengen en matchen als een pro

Nu je de ingrediënten hebt, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en de zonnebrandcrème te maken. Geen zorgen, je hoeft geen keukenprinses te zijn om dit recept te volgen.

 1. Smelt de Sheaboter en Kokosolie
  Neem ¼ kopje sheaboter en ¼ kopje kokosolie en smelt deze samen au bain-marie. Zo voorkom je verbranding en houd je de kwaliteit van de ingrediënten intact.
 2. Het Geheime Wapen Zinkoxide
  Zodra de olie en boter zijn gesmolten, neem je de pan van het vuur en voeg je 2 eetlepels zinkoxide toe. Roer het mengsel goed door om te zorgen dat de zinkoxide gelijkmatig wordt verdeeld.
 3. Etherische Olie naar Keuze
  Voeg nu 10-20 druppels etherische olie toe aan het mengsel voor die heerlijke geur. Lavendel, pepermunt of citroengras zijn populaire opties, maar voel je vrij om je creativiteit de vrije loop te laten.
 4. Afkoelen en Opslaan
  Laat het mengsel afkoelen en giet het in een luchtdichte pot. Bewaar het op een koele en droge plaats, en je hebt je eigen zonnebrandcrème, klaar voor gebruik!

Zonbeschermingsfactor (SPF): wat te verwachten

Nu je je eigen zonnebrandcrème hebt, vraag je je misschien af wat de zonbeschermingsfactor (SPF) is. Hoewel het moeilijk is om een exacte SPF te bepalen, wordt geschat dat de DIY zonnebrandcrème die we zojuist hebben gemaakt een SPF van 15-20 heeft. Dit is perfect voor een dagje aan het strand, maar houd er rekening mee dat je mogelijk vaker moet smeren dan bij een commerciële zonnebrandcrème met een hogere SPF.

Veiligheid eerst: Tips en waarschuwingen

Zorg ervoor dat je zinkoxide zonder nanodeeltjes gebruikt. Nanodeeltjes kunnen namelijk door de huid dringen en mogelijk schadelijk zijn.

Test de zonnebrandcrème eerst op een klein stukje huid om te controleren op allergische reacties.

Houd er rekening mee dat deze zonnebrandcrème niet waterbestendig is. Smeer jezelf opnieuw in na het zwemmen of zweten.

Combineer het gebruik van zonnebrandcrème met andere zonbeschermingsmethoden, zoals het dragen van een hoed, zonnebril en beschermende kleding.

De zonnige kant van zonnebrandcrème

Organiseer een DIY zonnebrandcrème feestje met vrienden: Niets brengt mensen dichter bij elkaar dan lachen terwijl je samen een puinhoop maakt in de keuken.

Experimenteer met grappige vormpjes of mallen: In plaats van de zonnebrandcrème in een saaie pot te bewaren, gebruik je vormpjes of mallen om leuke vormen te maken, zoals hartjes, dieren of zelfs je favoriete superheld.

Gebruik humoristische etiketten: Geef je zonnebrandcrème een grappige naam en maak een etiket met een hilarische afbeelding. Zo tover je elke keer een glimlach op je gezicht als je de crème gebruikt.

DIY zonnebrandcrème, een stralende keuze

Deze DIY zonnebrandcrème is niet alleen goed voor je huid en portemonnee, maar ook voor het milieu. Dus waar wacht je nog op? Ga de keuken in en begin met het maken van je eigen zonnebrandcrème! Geniet van de zon, maar vergeet niet te lachen en verantwoordelijk te zonnen.

Extra info

Welke gevaren liggen op de loer op een zonnige stranddag?
In stralende stappen naar de zomer: voetverzorging
Verbrande huid? Chillax met deze DIY remedies!
DIY Aftersun: Natuurlijke recepten voor huidherstel en hydratatie

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn zomerperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *