Zonnebrand struggles

De zomervakantie staat voor de deur en kids staan te trappelen om lekker buiten te spelen. Het is belangrijk om ze dan goed te beschermen tegen de zon. Alleen… kan dat nog wel eens een behoorlijke uitdaging zijn.
Kids zitten daar namelijk helemáál niet op te wachten. Ze hebben het geduld niet om stil te staan, willen geen plakkerigheid op hun lijf en vinden het allemaal gedoe. Herkenbaar? Op dit gegeven heeft Stichting Melanoom dit jaar haar campagnevideo gebaseerd en zet een aantal tips op een rij om het leuker en makkelijker te maken.

Struggles van ouders

In het filmpje zie je de struggles van de ouders, maar je ziet ook waarom zonbescherming zo belangrijk is. De celdeling bij kinderen en jongeren gaat namelijk veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. Dus bescherming is echt noodzakelijk! En daarna… kunnen ze optimaal buiten spelen en is het tijd voor Fun in the Sun!

Tips

Samen met dermatologen die ook jonge kinderen hebben, zette de stichting wat tips op een rij:

Insmeren

Zet de zonnebrand naast de tandpasta. Insmeren wordt zo een ochtendritueel.
Jij moet zelf het goede voorbeeld geven. Doe zonnebrandcrème op bij jezelf waar je kinderen bij zijn.
Smeer je kinderen al in voordat ze hun kleding aantrekken. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen. Bovendien laat reguliere kleding UV-straling gewoon door. Een wit T-shirt heeft bijvoorbeeld een beschermingsfactor 10.
Vergeet de verborgen plekken niet, zoals de hals en de oren. En houd rekening met korte haren; smeer bij heel kort haar ook de schedel in.
Smeer per beurt 7 theelepels zonnebrand en bedenk dat na zwemmen en afdrogen een deel weg is.
De oogleden zijn vaak een gevoelig onderdeel. Brandende ogen wegens zonnebrandcrème is voor niemand fijn. Een zonnebril met UV-werende glazen is een optie, maar voor veel kinderen is het een uitdaging om zo’n bril de hele dag op te houden. Een alternatief is het gebruik van sunblock (wat je normaal op de lippen smeert). De crème is dikker en stugger en daardoor ook voor de ogen geschikt.

Betrek de kids

Betrek je kinderen bij het insmeren en maak er een spelletje van.

Doorsmeren!

Zorg ervoor dat je alles goed insmeert maar smeer ook wel door; het moet allemaal niet te lang duren.

Lekker in de schaduw

Maak een picknickmand klaar vol lekkers en ga in de heetste uren picknicken in de schaduw.
Realiseer je dat UV-werende pakjes echt géén zon doorlaten. Zodra het pakje uit is, zijn die plekken dus gevoeliger voor verbranding dan de huid die al in aanraking is geweest met de zon.

De bottomline is: geniet van de zon, maar zon verstandig. Zorg dat je niet verbrandt. Voor meer tips en informatie over zonbescherming: www.stichtingmelanoom.nl .

Meer informatie

Zonnepop van Nivea
Kind in de zon, maar hoe bescherm je hem?

Bronvermelding

Zonnebrand struggles

Geef een reactie