Zing- en bewegingsspelletjes voor buiten

Buitenspelen - Zingen en bewegen

Zaklopen

De kinderen moeten een bepaald parcours afleggen, waarbij hun benen in een zak zijn gestoken. Wie het eerst aankomt, heeft gewonnen.

Touwtje springen

Iedereen weet wat touwtjespringen is, waarschijnlijk hebben we het ook allemaal wel eens gedaan. Je kunt het alleen doen, maar je kunt het ook met meerdere kinderen tegelijk doen. Alleen touwtje springen doe je met een touw van ongeveer 2 meter lang. Een luxe springtouw heeft handvatten van hout of plastic waarin het touw kan ronddraaien. In beide handen, houd je een handvat vast en draait deze rond. Zodra het touw de grond raakt, moet je ophoog springen, zodat het touw kan doordraaien. Je kunt met twee voeten tegelijk springen maar ook kun je met één voet tegelijk springen (lopend springen). Met meerdere kinderen heb je een langer springtouw nodig. Een touw van ongeveer 5 tot 10 meter lengte. Twee kinderen draaien het touw rond en de derde springt erin. Het is ook mogelijk dit met twee kinderen te doen, één uiteinde van het touw wordt dan om een boom of paal gebonden. Met meer kinderen, springen de kinderen één voor één het draaiende touw binnen. Er zijn verschillende liedjes die dan kunnen worden gezongen.

Steppen

Een step is voor je peuter een leuk begin, voordat hij kan fietsen. Hij zal het vast snel onder de knie hebben. Als dat eenmaal is gebeurd, zal hij er nog een hoop plezier aan beleven.

Rolschaatsen

Een rolschaats is een schoen met wielen waarmee je vooruit kan komen door het maken van schaatsbewegingen. Er zijn twee soorten rolschaatsen. De gewone rolschaats met twee wielen voor en twee wielen achter. En de skeeler (5 wielen) en inline-skate (4 wielen) waarbij meerdere wielen achter elkaar staan. Dat heeft het voordeel dat de voet ook schuin kan worden gehouden om af te zetten.

Omkijkertje

Eén kind staat met zijn gezicht naar een muur, de andere kinderen staan een paar meter verder op een rij, achter een lijn. De groep kinderen moeten proberen het kind dat bij de muur staat te tikken, maar deze mag onverwachts omkijken. Als er een kind dan nog loopt moet hij terug naar de lijn en opnieuw beginnen.

Knikkeren

Een knikker is een balletje van glas, marmer, steen, hout of klei. Meestal worden door kinderen de glazen knikkers gebruikt. Er zijn heel veel manieren van knikkeren, je kunt dus ook best je eigen spelletje verzinnen.

Knikkernamen zijn:

ééntje, bam, bonk, kristal, kanarie, lodder, mini, piraat, spikkel, stuiter, vlinder, water, bakker, pottenbakker, meteoor, keizer, reuze bikkel.

Hoepelen

Lekker ouderwets hoepelen! Best moeilijk om het goed onder de knie te krijgen, maar je kunt natuurlijk ook andere leuke dingen doen met een hoepel (gebruik hem eens als onderdeel van een estafette).

Hinkelen

Vanaf zo’n jaar of vier is een kind in staat te hinkelen. Een hinkelbaan is dan vreselijk leuk. Teken op de straat vakjes van 1 t/m 10. Je moet eerst een steentje in vakje 1 gooien. Dan moet je de hinkelbaan gaan afleggen, maar je mag niet op vakje één gaan staan. Daar moet je overheen springen. Vervolgens krijg je vakje twee, etc… Als het steentje niet in het juiste vakje wordt gegooid, ben je af. Ook als je tijdens het hinkelen buiten het vakje komt, ben je ook af.

Hete aardappel!

De kinderen zitten in een kring en geven een aardappel door. Eén kind zit met een blinddoek voor, in het midden van de kring. Als hij luid ‘hete aardappel!’ roept, moet het kind die op dat moment de aardappel in zijn bezit heeft, de kring verlaten. Winnaar is degene die het langst in de kring blijft zitten.

Fietsen

Met een fiets kan je peuter zich natuurlijk uren buiten vermaken, maar… hij moet het natuurlijk wel eerst leren. Trek er daarom even tijd voor uit, het zal je (en je peuter) uiteindelijk heel veel opleveren. Fietsen kun je nooit te vroeg leren.

Etenstijd!

Eén kind is de heks, dit kind gaat met de rug naar de andere kinderen toe, een aantal meters (zo’n 10 meter) verder staan. De kinderen vragen aan de heks: “Heks, hoe laat is het?” De heks antwoordt (bijvoorbeeld): Drie uur. De kinderen mogen dan drie stappen naar voren lopen. Dit gaat net zo lang door totdat de kinderen vlak bij de heks zijn. Zodra de kinderen dan vragen hoe laat het is, antwoordt de heks: Etenstijd! Gelijk draait de heks zich om en probeert de kinderen te tikken voordat ze bij de eindstreep zijn.

Bliklopen

Neem oude blikken en maak met een spijker, net boven de bodem, aan weerskanten een mooi rond gaatje waar je een touw door heen trekt. Van boven moet er een grote lus ontstaan waarmee je het blik kunt vasthouden. Voeten er doorheen en op de blikken lopen! Je kunt er natuurlijk ook een leuke race mee houden!

Annemaria koekkoek

Ga minstens tien stappen van je peuter verwijderd staan. Jij met je rug naar je peuter toe. Langzaam zeg je de woorden Annemaria Koekkoek. Het is leuk wanneer je varieert in het tempo. Dus heel snel of juist heel langzaam. Terwijl je deze woorden zegt, mag je peuter naar je toe lopen. Maar als je koekkoek hebt gezegd, kijk je snel om. Dan mag je peuter zich niet bewegen. Doet hij dit wel? Dan moet hij overnieuw beginnen. Bedoeling is dat je peuter jou kan aantikken zonder dat je hem hebt gezien.

Hoepelen

Lekker ouderwets hoepelen! Best moeilijk om het goed onder de knie te krijgen, maar je kunt natuurlijk ook andere leuke dingen doen met een hoepel (gebruik hem eens als onderdeel van een estafette).

Bekijk alle buitenspelletjes

 Buitenspelen - ballonspelletjes
Ballonspelletjes
 Buitenspelen - Balspelletjes
Balspelletjes
Buitenspelen - Zingen en bewegen
Zing en beweeg
Buitenspelen - Estafettespelletjes
Estafette
Buitenspelen - Gooispelletjes
Gooispelletjes
buitenspelen - speurtocht
Speurspelletjes
buitenspelen - tikkertje
Tikkertje
buitenspelen - vermaak
Vermaakspelletjes
buitenspelen - waterspelletjes
Waterspelletjes

Meer informatie

Buitenspelen is gezond
Ballonspelletjes voor buiten
Balspelletjes voor buiten
Zing- en bewegingsspelletjes voor buiten
Estafette spelletjes voor buiten
Gooispelletjes voor buiten
Speurspelletjes voor buiten
Tikspelletjes voor buiten
Vermaakspelletjes voor buiten
Waterspelletjes voor buiten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.spelenboek.nl
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Foto: 123rf.comBabyBaby

Geef een reactie