Vliegen? Wat mag er mee in je handbagage?

Vliegen? Wat mag er mee in je handbagage?

Ben je iemand die ieder jaar op vliegvakantie gaat of zal je dit jaar pas voor de eerste keer gaan vliegen? Wat jouw situatie ook is; goed voorbereid op vakantie gaan is altijd een prettig idee. Zo is het handig om vooraf goed te weten wat je wél en juist niet in je handbagage mag meenemen. Zo voorkom je oponthoud op het vliegveld. Bedenk tevens dat de regels per vliegveld kunnen verschillen. Wat in Nederland geldt, kan in het buitenland weer heel anders zijn. Doe daarom, ook als frequent vlieger, altijd research naar de wetgeving omtrent het meenemen van alledaagse spullen in je handbagage. In dit artikel lees je wat je juist wel en niet mag meenemen.

Vliegreis – Drie tips om zorgeloos aan jouw vakantie te beginnen

Kan ik batterijen meenemen?

Als je met kinderen gaat vliegen, weet je waarschijnlijk maar al te goed dat apparaten op batterijvoeding vaak onmisbaar zijn. Maar wat als tijdens een lange vlucht de batterijen opraken? Is het dan mogelijk om reserve mee te nemen in de handbagage? Hier zijn de meningen vaak over verdeeld, omdat de richtlijnen voor batterijen niet voor iedereen even duidelijk zijn. Over het algemeen geldt dat zogenaamde ‘natte’ batterijen niet toegestaan zijn in de handbagage. Hiermee worden zuur- en loodhoudende batterijen bedoel die kunnen lekken. Ook lithiumbatterijen kunnen bij kortsluiting een grote hoeveelheid hitte vrijgeven. In het ergste geval kunnen zij brand veroorzaken. Daarom mogen powerbanks of losse lithiumbatterijen enkel meegenomen worden als deze op een veilige manier in de originele verpakking in de handbagage worden vervoerd. Vraag eventueel om extra advies bij het vliegveld.

lijn donker Zomerperiode
Vliegen? Wat mag er mee in je handbagage?
lijn donker Zomerperiode

Alles mag mee

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze op vliegvelden ontzettend streng zijn en je daardoor beter het zekere van het onzekere kan nemen en de meeste dingen thuis moet laten. Dit is echter niet het geval. Over het algemeen kunnen we stellen dat vrijwel alles gewoon in de handbagage mag worden meegenomen. Alleen spullen die op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat moeten achterblijven. Ook het meenemen van een schaar, pincet of zelfs zakmes is soms mogelijk. Hierbij mag het scherpe gedeelte alleen niet langer dan zes centimeter zijn om de veiligheid te waarborgen.

Medicijnen en babyvoeding

Paracetamol of andere medicatie die zonder recept verkrijgbaar zijn kunnen vaak gewoon meegenomen worden in de handbagage. Voor sommige medicatie is het echter noodzakelijk om een medisch paspoort mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van morfine. Dit kan gezien worden als een vorm van verdovende middelen. Hier mogen ze bij de douane moeilijk over doen, dus zorg altijd dat je bewijs kunt leveren voor de noodzaak van deze medicatie.

Als je met een baby reist zal je logischerwijs vaak meer voeding bij je hebben dan iemand anders. Babyvoeding mag gelukkig onbeperkt meegenomen worden.

lijn donker Zomerperiode
Vliegen? Wat mag er mee in je handbagage?
lijn donker Zomerperiode

Vloeistoffenregeling

Voor het vervoeren van vloeistoffen gelden andere regels. Zo mogen de verpakkingen niet meer dan 100 ml bevatten en moeten ze samen in een hersluitbaar en transparant zakje worden vervoerd. Hierbij geldt slechts één zakje per persoon en een totaal inhoud van maximaal 1 liter.

Liefs Marion

Meer informatie

Verschil tussen een harde en zachte koffer
Meer interessante nieuwtjes
Op vakantie met je kindje, waar moet je aan denken?
Vliegreis – Drie tips om zorgeloos aan jouw vakantie te beginnen
Vlucht vertraagd of geannuleerd? Met deze 8 spelletjes blijven de kids wel zoet
Tips om je kind niet kwijt te raken
Hoe overleef je een vliegreis met kleine kinderen?

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn met bloem

Geef een reactie