Tips om je kind niet kwijt te raken

Tips om je kind niet kwijt te rakenHet is zomer, dé periode om met je gezin op stap te gaan. Naar het strand, een pretpark, dierentuin of gewoon lekker de natuur in. Genieten van het mooie weer, opsnuiven van vitamine D en gewoon lekker ontspannen. Helaas is dit juist de periode dat de meeste kinderen aan de aandacht van hun ouders ontsnappen. Ineens is je kindje foetsie… de angst van vele ouders. Het is nooit helemaal te voorkomen, want in a split second, kan je kindje ineens de benen nemen, maar we kunnen je wel een paar tips geven om de kans zoveel mogelijk te verkleinen dat het gebeurt of dat je in ieder geval kan worden benaderd wanneer je kindje is gevonden.

Opletten

Natuurlijk is dit een open deur intrappen, maar het blijft hoe dan ook belangrijk je kind zo goed mogelijk in het oog te houden. Als je hand in hand met hem loopt, is het voor je kindje een stuk lastiger om weg te lopen. In een speeltuin is dit wat lastiger, want uiteraard wil je kind gewoon lekker spelen. Houd hem zoveel mogelijk in je vizier en laat je liever niet afleiden door je mobiel, tablet, game of een boek. Er is weinig tijd voor nodig je kind uit het oog te verliezen, zeker in een drukke menigte. Maak hier eventueel afspraken over met je partner. De één waakt, de ander doet even wat voor zichzelf.

Afspraken

Als je kindje nog heel klein is, is dit wat lastiger, maar met iets oudere kinderen kun je het beste vooraf afspraken maken wat hij moet doen, als hij je is kwijt geraakt. Verken samen de omgeving. Tijdens de wandeling kun je ook naar herkenningspunten wijzen, of een plek afspreken waar hij naar toe kan gaan als hij jullie toch uit het oog is verloren.
Leg ook duidelijk uit waar een kind kan spelen en grens die plek af. Bijvoorbeeld: ‘tot die bankjes mag je spelen, maar daarbuiten niet’. Beter geen vage begrippen gebruiken als ‘Zorg dat ik je kan blijven zien’.

Opvallende kleding

Zorg dat je kinderen opvallende kleding dragen en maak eventueel een foto van je kind in deze outfit. Als hij bijvoorbeeld een felrood shirt aan heeft, dan pik je hem er sneller uit, dan wanneer hij iets minder opvallends aanheeft.

Polsbandjes

Er zijn van allerlei polsbandjes te koop die je bij je kind om kunt doen en waar je naam en telefoonnummer op kan worden geschreven. Het beste zijn de bandjes die echt moeten worden doorgeknipt om ze weer af te kunnen doen. De zogenaamde ‘festivalbandjes’. Ze zijn voor een paar euro te koop. Deze bandjes zijn doorgaans ook waterbestendig.

Naamketting

Er zijn ook ID-kettingen te koop, ook bekend onder ‘SOS-naamplaatje’. Je kunt er wat uitgebreidere informatie op kwijt en zijn ook nog eens stoer. Ook deze kettingen zijn niet erg duur, voor zo’n tien euro zijn ze online te bestellen.

Pleisterspray

Wanneer je met wat pleisterspray over het armpje van je kindje spuit, kun je daar met een goede stift je telefoonnummer op zijn armpje schrijven. Spuit vervolgens nog een laagje erover heen, als bescherming, zodat het nummer niet vervaagt. Allergisch voor pleisterspray? Je kunt bij de Intertoys ook huidvriendelijke tattoostiften kopen.

Sticker

Je kunt ook een sticker plakken op de kleding van je kind. Doet dit dan wel op een plek waar hij zelf niet makkelijk bij kan. Het is immers niet te bedoeling dat hij hem er zelf aftrekt.

Op het strand

Op het strand zijn er nog andere punten waar je op moet letten, voor de veiligheid van je kindje:
1) Ga alleen het water in op plaatsen waar Lifeguards van de Reddingsbrigade toezicht houden.
2) Blijf in het water op maximale armlengte afstand van je kinderen, zeker als ze nog geen of onvoldoende diploma’s hebben.
3) Ga niet dieper het water in dan de knieën van je kindje.
4) Gebruik in de zee geen vlinderbandjes. In stilstaand water zijn deze prima te gebruiken, in de zee loopt je kindje extra risico door de wind, stroming en golfslaf.
5) Gebruik voldoende zonnebrandmiddelen, zodat je kindje niet kan verbranden. Blijf ook niet een hele dag met je kindje in de zon.

Toch verloren? Wat dan?

Ben je toch je kindje kwijt geraakt, onderneem dan gelijk actie. Zoek zoveel mogelijk op de ooghoogte van je kind. Meld bij de hulppost dat je kind zoek is. Kinderen zullen bijna altijd met de wind meelopen, houd dit altijd in je achterhoofd. Het schijnt echter dat meisjes met lange haren, eerder tegen de wind in lopen. Ook lopen kinderen liever van de zon af, zodat ze niet met hun ogen hoeven te knijpen.
Geen hulppost in de buurt en is je kindje onder de 12 en/of gehandicapt, bel dan 112 om het te melden.
Je kindje weer gevonden? Wees niet boos op hem maar wees blij hem weer te zien en troost je kindje, indien nodig.

Meer informatie

Meer leuke tips en ideeën vind je in ons Zomerblog
Kind in de zon, maar hoe bescherm je hem?
Natuurlijke zonproducten van Alphanova Sun
Kinderliedjes over de zomer
Kinderliedjes over de vakantie

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Geef een reactie