Juf Bibi en de clown (17) – De voorstelling

Juf Bibi en de clown (17) – De voorstellingAlle kinderen zijn verdrietig. En juf Bibi is boos.
De directeur van de school vindt het niet goed dat de hele klas naar het circus gaat.
‘Straks willen alle kinderen van onze school er naar toe. Daar kan ik niet aan beginnen. Het feest gaat niet door,’ zei hij.
Juf Bibi probeert nog hem om te praten, maar de directeur wil er niets meer over horen. ‘Nee is nee! Punt.’ En hij slaat de deur van zijn kantoor met een klap dicht.
De kinderen kunnen het in de klas horen.
‘De Clown zal wel boos zijn,’ zegt Jib. ‘We hadden beloofd om te komen.’
‘Misschien begrijpt hij het wel,’ antwoordt juf Bibi. ‘Hij weet ook dat de directeur streng is. Kom, we gaan werken. Er is niets aan te doen.’
Opeens heeft Ron een idee. ‘Waarom maken we niet zelf een circus?
Alle kinderen oefenen een kunst. En juf Bibi vertelt wat we allemaal doen.’
‘Ja, leuk!’ ‘Ik wil wel clown zijn. Ik kan heel goed op mijn handen staan.
‘Ik heb thuis circusmuziek.’ De kinderen praten door elkaar. Ze hebben een boel ideeën.
‘Oké,’ zegt Juf Bibi. ‘Dan treden we zaterdag op. Jullie ouders mogen ook komen kijken.
Ik leg het wel aan de Clown uit. Misschien komt hij ook wel. Zijn circus is dan weg’ De kinderen oefenen hard. Iedere ochtend en middag tot het zaterdag is. Alle ouders hebben een uitnodiging gehad. En de Clown natuurlijk. Zelfs de directeur van de school.
De gymzaal is omgetoverd tot circustent. In het midden ligt een rond stuk zeil. Eromheen staan de stoelen. Jib mag bij de ingang staan. De toegangsprijs is F5,- Al het geld is voor kinderen in arme landen. Eindelijk kan de voorstelling beginnen.
‘Hooggeëerd publiek,’ zegt Juf Bibi. ‘Uw aandacht voor de ballenlopers!’
Drie kinderen balanceren ieder op een grote bal. Ze krijgen een groot applaus. Femke kan heel goed turnen. Zij laat allerlei kunsten zien. Ze gaat op haar handen staan en loopt zo een stukje. Ze duikelt kopje zonder haar handen te gebruiken. Tot slot doet ze drie keer een ratslag achterelkaar. Ook voor Femke klapt het publiek hard. Dan zegt Juf Bibi: Hier is Ron, de clown’ Ron heeft al gezien dat hun eigen clown er ook is. Hij wordt zo nerveus dat alles verkeerd gaat. Maar de mensen denken dat het zo moet. Ron laat een bak met water vallen. Hij struikelt over zijn eigen voeten. En alle ballonnen die hij opblaast, klappen kapot. De tranen lopen over Ron’s wangen.
De Clown krijgt medelijden met hem. Hij gaat naar Ron toe en zegt: ‘Ik heb nog nooit een clown gezien, die alles zo echt laat mislukken. Applaus voor deze clown.’ Ron lacht door zijn tranen heen en buigt voor het publiek. Hij is wel blij dat zijn optreden voorbij is.
De kinderen hebben veel geld opgehaald met hun optreden. Juf Bibi en de Clown zijn beretrots op de klas.

Meer informatie

Meer verhaaltjes van Lin de Laat
Meer verhaaltjes van Juf Bibi en de clown
Voorleesverhaaltjes voor peuters en kleuters
Het belang van voorlezen

Bronvermelding

Tekst: Lin de Laat
Illustratie: 123rf.com

Geef een reactie