Juf Bibi en de clown (14) – Ballonnen met rijst

Juf Bibi en de clown (14) – Ballonnen met rijstHet regent al de hele dag. Bah! wat een vies weer. ‘Als jullie goed je best doen vandaag, gaan we straks een spelletje doen,’ belooft Juf Bibi. Plotseling komt de Clown de klas binnen rennen. Zomaar, zonder jas. Hij is drijfnat. De druppels vallen op de grond. De Clown merkt het niet eens. ‘Luister, luister,’ roept hij.
Juf Bibi zucht; ‘Wat nu weer?’ De kinderen lachen. Dit wordt vast weer een leuke dag. ‘Vertel het maar,’ zegt Juf Bibi. ‘Ik ben bang dat je weer een idee hebt.’ ‘Ja, een heel leuk idee,’ begint de Clown opgewekt. ‘Omdat het buiten regent, weet ik iets leuks om hier binnen ook regen te maken’. De kinderen juichen: ‘ Regen maken, ja, dat lijkt ons leuk. ‘Clown, je weet wat de directeur gezegd heeft,’ begint Juf Bibi. ‘Geen troep en lawaai in de klas’. De Clown trekt zich er niets van aan. ‘Jij maakt je veel te druk. De directeur merkt er echt niets van. Ik beloof het.’ ‘Nou, goed dan, maar heel rustig.’
‘Ik zal het uitleggen,’ zegt de Clown. Hij pakt een heleboel ballonnen uit zijn zak. Hij blaast er een op en laat hem piepend leeg. ‘Brr,’ roept Astrid. ‘Ik krijg kippenvel’.
‘Let op,’ gaat de Clown verder. Uit zijn andere zak haalt hij een pak rijst. Hij maakt het open en doet wat rijst in de ballon. Dan blaast hij hem weer op en doet er een knoopje in. ‘Regen, kom!’ roept de Clown hard. Hij schudt de ballon heen en weer. Inderdaad, het lijkt net of het regent. ‘Leuk! mogen wij ook?’ roepen de kinderen. De Clown geeft iedereen een ballon en doet er rijst in.
Ook Juf Bibi helpt mee met opblazen. De Clown legt de knoopjes erin. Als het klaar is zegt de Clown: ‘We pakken allemaal onze ballon vast. Ik tel tot 3, dan mogen jullie de ballon loslaten en gaan we een regendans doen. 1… 2… 3… Los!’
Dat klinkt wel heel leuk. Ook Juf Bibi geniet. Eindelijk gaat alles goed tot…
Pets… Daar klapt de eerste ballon kapot. Zo ook de tweede en de derde… pets, pets. De ballonnen zijn veel te dun om er rijst in te doen, maar dat wist de Clown natuurlijk weer niet. Hier moet je hele stevige ballonnen voor nemen.
Alle ballonnen zijn kapot en de rijst ligt door de klas. Yens vindt het zielig voor de clown. Het was zo’n leuk idee. ‘We hebben niet alleen regen, maar ook onweer gemaakt,’ roept hij. Dat is ook zo.
Maar juf Bibi is boos. ‘Denk eerst toch eens na,’ moppert ze op de Clown. ‘Vlug, pak een bezem en vegen. Binnen een minuut moet alles opgeruimd zijn.’ Soms wordt ze wel heel erg moe dan de Clown. Niets gaat gewoon. Het is veel rustiger als hij er niet is.
Omdat iedereen mee helpt, is de klas vlug netjes. Juist als ze allemaal op hun plaats zitten, komt de directeur binnen. De Clown krijgt een vuurrood hoofd. Zou de directeur hem weer op zijn kop komen geven?

Meer informatie

Meer verhaaltjes van Lin de Laat
Meer verhaaltjes van Juf Bibi en de clown
Voorleesverhaaltjes voor peuters en kleuters
Het belang van voorlezen

Bronvermelding

Tekst: Lin de Laat
Illustratie: 123rf.com

Geef een reactie