Museum Volkenkunde – Cool Japan

Museum Volkenkunde - Cool JapanIn de monsterzaal van de tentoonstelling COOL JAPAN is vanaf 14 april origineel artwork te zien van Final Fantasy, een langlopende serie Japanese role playing games (‘JRPG’) waarin actie, mystiek en science fiction hand in hand gaan met oogverblindende visuals.

Honderden mensen werkten tien jaar lang aan de ontwikkeling van Final Fantasy XV, die eind 2016 verscheen. Museum Volkenkunde kreeg een zeldzaam inkijkje in het maakproces en toont originele concept art uit deze game, beschikbaar gesteld door de makers.

Game art geïnspireerd op yōkai monsters

De ontwerper die verantwoordelijk is voor de creatie van de monster-karakters, Hasegawa Tomohiro, vertelde hoe hij geïnspireerd is door de geschiedenis van yōkai (monsters die al eeuwen voorkomen in Japanse volksverhalen): “In FF XV worden die monster-karakters niet symbolisch behandeld, maar geherdefinieerd als realistisch ogende wilde dieren”.

Museum Volkenkunde - Cool Japan

Van vis naar waterdraak

Kijk naar het karakter Leviathan: een enorme, goddelijke waterdraak. Het ontwerpproces begint met een echte vis die op het kopieerapparaat wordt gelegd. Vervolgens worden allerlei fysieke modellen gemaakt, bijvoorbeeld van klei. In digitale tekeningen worden steeds nieuwe lagen toegevoegd, van skelet en spieren tot haren en de uiteindelijke huid.

Voor Square Enix, de producent van Final Fantasy, pakte de investering goed uit: in één dag werden vijf miljoen games verkocht, genoeg om uit de kosten te komen.

Museum Volkenkunde - Cool Japan

Adres

Museum van Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden

Meer informatie

Meer blogs over het Museum Volkenkunde
Handige adressenlijst van musea bij jou in de buurt