Een alcoholverslaving herkennen

Een alcoholverslaving herkennenAlcoholverslaving is verschrikkelijk voor de persoon zelf, maar evenveel of misschien wel meer voor de mensen eromheen. Als het opvalt dat iemand in je naaste omgeving bijzonder veel alcohol drinkt kun je je behoorlijk zorgen gaan maken om diens gezondheid. Het is zaak om te kijken of er wel echt sprake is van een verslaving. Er zijn verschillende signalen om dit te kunnen herkennen. Plak niet zomaar zelf een label op iemand, maar schakel een specialist in.

De persoon in kwestie zal er meestal niet zelf mee komen dat diegene zijn of haar gedrag niet meer in de hand heeft. Iemand die vaak drinkt hoeft niet per se alcoholverslaafd te zijn. Het is belangrijk om de persoon bewust te maken van zijn of haar gedrag. Dit blijft natuurlijk lastig om te doen.

lijn donker Zomerperiode

Een alcoholverslaving herkennen

lijn donker Zomerperiode

Wanneer is het echt een alcoholverslaving?

Als de persoon de noodzaak voelt om te drinken en deze het nauwelijks zelf onder controle heeft kan men spreken van een verslaving. Vooral wanneer er fysieke afhankelijkheid bij komt kijken, zoals het krijgen van ontwenningsverschijnselen. Denk hierbij aan trillen, zweten, misselijkheid en angst. Als iemand met overmatig alcoholgebruik stopt met alcohol consumeren, kan diegene hier in extreme mate last van krijgen. Het lichaam is dan gewend geraakt aan alcohol en kan niet goed meer functioneren zonder. Is het duidelijk dat de persoon niet op eigen houtje kan stoppen met drinken, dan is het zeker een verslaving.

Verlichting zoeken

Bij een alcoholverslaving gaat het vaak om mensen die verlichting zoeken voor stressvolle situaties, verdriet of traumatiserende gebeurtenissen. Door het drinken voelen ze zich fijner en kunnen zij situaties beter handelen. Hoe vaker zij alcohol drinken, hoe minder effect ze zullen voelen. Daardoor wordt er steeds meer alcohol geconsumeerd om hetzelfde effect te kunnen bereiken. Een verslaving sluipt er hierdoor in. Het wordt een gewoonte voor ze.

lijn donker Zomerperiode

Een alcoholverslaving herkennen

lijn donker Zomerperiode

Signalen dat er sprake kan zijn van alcoholisme

Een alcoholist zal nooit zomaar zijn problemen erkennen en aan het licht brengen. De signalen zullen niet altijd duidelijk zichtbaar zijn. Het kan voorkomen dat diegene flessen verstopt en uit het zicht consumeert.

Symptomen alcoholverslaafden:

– iedere dag alcohol drinken
– abnormale hoeveelheden drinken
– vaak ’s ochtends al beginnen
– black-outs krijgen na het drinken
– afspraken niet nakomen als gevolg van alcohol gebruik
– na het eerste glas niet meer kunnen stoppen

Je kunt iemand niet dwingen om in therapie te gaan. Het beste om te doen is de betreffende persoon te vertellen dat het de beste keuze is om hulp te zoeken. Deskundigen kunnen hem of haar hierbij helpen en bijstaan. De eerste stap zetten is altijd het belangrijkst.

Liefs Marion

Extra informatie

Met deze tips geef jij straks het ultieme tuinfeest!
3 zomerhapjes die niet mogen ontbreken op jouw zomerfeest!
Meer leuk Zomernieuws!

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn met bloem

Geef een reactie