Dataroaming in het buitenland: Hoe voorkom je hoge kosten?

Dataroaming in het buitenland

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een telefoonabonnement. Voor een telefoonabonnement kun je kiezen uit een abonnement met telefoon of een sim only abonnement en kun je vaak zelf bepalen hoe je je abonnement samenstelt. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een abonnement met internet en dan krijg je in het buitenland te maken met dataroaming. 

Als je gebruik maakt van dataroaming in het buitenland kun je nog weleens met onverwachte kosten worden verrast. Sinds 2017 is dataroaming binnen andere EU-landen gratis, maar hoe zit het met landen buiten de EU? En wat als je per boot reist? Wij doken voor je in de materie.

De leukste filmkanalen voor als het regent

Dataroaming binnen de EU: hoe gratis is dat?

Ga je op vakantie binnen Europa? Dan is dataroaming sinds 2017 gratis. Dat houdt in dat je binnen je bundel kunt bellen, sms’en en internetten op je smartphone zonder dat je daarvoor hoeft bij te betalen. De Europese Unie maakte deze regel om de consument te beschermen tegen onverwachte, hoge kosten. Ga je binnen de EU buiten je bundel? Dan betaal je wel extra kosten. Het is afhankelijk van je provider hoe hoog deze kosten zijn.

Dataroaming in het buitenland

Dataroaming buiten de EU: de kosten

De kosten voor dataroaming buiten de EU (dus ja, ook in Turkije!) kunnen flink in de papieren lopen. Je betaalt makkelijk een paar euro per MB wanneer je naar het buitenland reist. Bij veel providers kun je een speciale buitenlandbundel aanschaffen: je koopt dan bijvoorbeeld 5000 MB die je gedurende je vakantie kan gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om een lokale prepaid simkaart te kopen in het land waar je op vakantie gaat. Zo hou je controle over de kosten: je bepaalt immers zelf hoeveel beltegoed je op de simkaart zet. Meer dan dat kun je niet gebruiken.

Hoe voorkom ik dat ik buiten mijn bundel ga?

Vooral met kinderen kan het lastig zijn om niet buiten je bundel te gaan. Een paar filmpjes op YouTube kijken of wat muziek downloaden op Spotify kan al flink in de papieren lopen. Daarom is het een goed idee om vast wat muziek en filmpjes te downloaden op je smartphone voordat je op vakantie gaat. Geef ook kinderen met een eigen smartphone deze tip. Ook Google Maps-routebeschrijvingen van het hotel naar bezienswaardigheden in de stad die je bezoekt kunnen maar beter vast worden gedownload.

Daarnaast is het goed om zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi in het buitenland. Let wel op dat je nooit inlogt op een netwerk dat niet met een wachtwoord is beveiligd. Vul ook nooit persoonlijke gegevens in. Wil je echt de volledige controle op je dataverbruik in het buitenland hebben? Schaf dan een prepaid simkaart aan voor in het buitenland. Tip: koop deze in het land van bestemming. Zo maak je gebruik van gunstige tarieven.

Dataroaming in het buitenland

Roaming aan of uit?

Op je telefoon kun je roaming eenvoudig aan- of uitzetten. Zet je roaming aan? Dan maak je gebruik van een mobiel netwerk in het land van bestemming. Dit kan handig zijn, maar apps op je smartphone kunnen er ook voor zorgen dat je snel door je databundel heen bent doordat ze automatisch verbinding met het buitenlandse netwerk maken. Wil je de kosten onder controle houden? Dan doe je er goed aan om roaming uit te zetten.

Wat als ik per boot of cruiseschip reis?

Als je per boot, ferry of cruiseschip reist, gelden er andere regels. De telefoon maakt op open water geen verbinding met een buitenlands netwerk, maar met de satelliet. De kosten van dataroaming op zee zijn torenhoog: bij sommige providers betaal je wel 10,00 euro per MB. Na het maken van een cruise ontving een gezin een fikse rekening van 12.000 euro omdat de kinderen wat filmpjes hadden gestreamd. Aan boord van een schip wordt hier vaak voor gewaarschuwd, maar dit blijkt niet altijd het geval. Zet je roaming dus uit zodra je op een schip stapt. Vaak kun je op de boot gebruikmaken van een wifi-netwerk.

Zelf heb ik het ook meegemaakt: na een tochtje van Hoek van Holland naar Harwich (UK) kon ik 170 euro abonnementskosten bijbetalen. Heb jij ook weleens zoiets meegemaakt? Laat het ons vooral even weten in de comments!

Liefs amber

Meer informatie

3 tips voor vakantie in eigen land
Wat is de beste telefoon om mee te nemen op vakantie
Leuke vakantieuitjes in Nederland
Vliegreis – Drie tips om zorgeloos aan jouw vakantie te beginnen
Verschil tussen een harde en zachte koffer
Water en zomer gaan goed samen
5 redenen voor een mountainbike vakantie in Paznaun
De leukste filmkanalen voor als het regent
Kwart van de Nederlanders bezorgd over inbraak tijdens vakantie
De reisapotheek – Wat neem je mee op vakantie?
Meer interessante nieuwtjes
De leukste vakantietips!
Kind in de zon, maar hoe bescherm je hem?
Zomerongelukjes en zomerkwaaltjes
Eenvoudig en betaalbaar een boot huren
Vakantie vieren als een miljonair!
Kamperen met de kids!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn met bloem