Buitenspelen is gezond

Buitenspelen is gezond

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook gezond!

Actief bezig zijn in de buitenlucht is goed voor kinderen. Van nature vindt een kind het heel leuk om te spelen en te bewegen. Spelen en bewegen is heel belangrijk voor hem, hij ontwikkelt hiermee zijn (fijne) motoriek. Dit heeft hij weer nodig om zelfstandig te kunnen eten, zich aan te kleden, tekenen, iets op te pakken, et cetera.
Daarnaast zijn er buiten andere kindjes om mee te spelen. Een belangrijk sociaal gebeuren, zeker voor peuters en kleuters die dit nog moeten leren.
Het is ook bekend dat kinderen die regelmatig lekker buiten kunnen spelen, beter in hun vel zitten, goed eten en slapen, meer tevreden zijn en zich beter ontwikkelen. Reden genoeg dus om naar buiten te gaan!

Aankleding

Als het koud buiten is, moet je kind natuurlijk een jas aan als hij buiten gaat spelen. Maar hij hoeft echt niet helemaal dik ingepakt naar buiten te gaan om een verkoudheid te voorkomen. Verkoudheid komt door een virus, niet door een vergeten sjaal of muts. Volgens Hans van Maanen zijn er nog wel meer misverstanden over kouvatten. Weerstand creëer je ook niet door dun gekleed naar buiten te gaan. Daar wordt je kind niet door gehard en ook wordt hij hier niet groot en sterk van. Maar als je kind het lekker vindt om in de regen te staan, zonder jas, is dat volgens Hans van Maanen, geen enkel probleem. Volgens hem is het evenzo een fabel dat wanneer je met een jas binnenloopt, je er buiten niets meer aan zou hebben. Ook een ziek kind mag best naar buiten. Kijk alleen goed uit voor vochtverlies; het is natuurlijk belangrijk dat dit op een goed peil blijft.
Meer informatie over Hans van Maanen: www.vanmaanen.org

Goed voor de lijn

Als je de kranten mag geloven, komen er steeds meer (te) dikke kinderen. Dit heeft enerzijds te maken met het aanbod van (verkeerde) voeding maar mede vindt dit zijn oorzaak in het feit dat kinderen te weinig bewegen.
Kinderen worden steeds vaker vervoerd met de auto of wandelwagen (het is sneller in plaats van een rondlopende peuter die alle kanten opschiet en we hebben al zo weinig tijd), in plaats van zelf te lopen. Er zijn minder gelegenheden om je kindje veilig te laten spelen in een speelruimte buiten. Je stuurt’je peuter immers niet in zijn eentje naar een speeltuin. In de huidige gezinsstructuur zijn veelal vader en moeder beide buiten de deur werkzaam, waardoor er minder tijd is om er met je peuter op uit te gaan.
Naast de beperkingen, zijn er, ten opzichte van vroeger, ook een aantal aantrekkelijke passieve bezigheden bijgekomen zoals: computer, TV kijken, spelcomputers, etc.
Toch moet buitenspelen weer aantrekkelijk gemaakt worden. Dit kan deels met leuke spelletjes. En die zijn er genoeg!

Spel mag ook nuttig zijn!

Doorgaans speel je een spel, om het spel. Gewoon omdat het leuk is! Maar een spel mag natuurlijk ook best nuttig zijn! Voor kinderen is het spel een goede manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ook kan een spel een goede afleiding zijn of een uitlaatklep voor opgekropte energie. Spelen draagt bij tot een evenwichtige ontwikkeling van kinderen.
Het is goed voor hun lichamelijke ontwikkeling, ze bewegen tijdens het spel en als het spel buiten wordt gespeeld, komen ze ook in de frisse lucht. Het spel stimuleert de cognitieve ontwikkeling, door het spelen leren ze logisch na te denken (probleemoplossend).
En het spelen van een spel is goed voor hun sociale ontwikkeling; ze leren samen te werken met anderen, met elkaar rekening te houden en hun eigen grenzen aan te geven. Daarnaast geeft spel de gelegenheid hun fantasie te gebruiken (creatieve ontwikkeling) en te ontwikkelen in een dagelijkse situatie.
Buiten spelen is gezond en zorgt voor een dagelijks portie bewegen. Als we aan onze peuters laten zien hoe leuk het is om buiten te spelen, zullen ze op latere leeftijd ook eerder geneigd zijn om dit te doen. Jong geleerd, is oud gedaan.
Kinderen die regelmatig lekker buitenspelen zijn meer tevreden, eten beter, slapen beter en ontwikkelen zich beter!

Verzameld!

Wij hebben alvast een heleboel buitenspelletjes voor je verzameld. Natuurlijk hebben we ze nog lang niet allemaal.Weet je nog een leuke aanvulling?

 Buitenspelen - ballonspelletjes
Ballonspelletjes
 Buitenspelen - Balspelletjes
Balspelletjes
Buitenspelen - Zingen en bewegen
Zing en beweeg
Buitenspelen - Estafettespelletjes
Estafette
Buitenspelen - Gooispelletjes
Gooispelletjes
buitenspelen - speurtocht
Speurspelletjes
buitenspelen - tikkertje
Tikkertje
buitenspelen - vermaak
Vermaakspelletjes
buitenspelen - waterspelletjes
Waterspelletjes

Meer informatie

Binnen spelen – Een leuke verzameling spelletjes om binnen te spelen
Ballonspelletjes voor buiten
Balspelletjes voor buiten
Zing- en bewegingsspelletjes voor buiten
Estafette spelletjes voor buiten
Binnenspelen – 7 tips om lekker binnen te spelen met de kinderen
Gooispelletjes voor buiten
Speurspelletjes voor buiten
Tikspelletjes voor buiten
Vermaakspelletjes voor buiten
Waterspelletjes voor buiten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.spelenboek.nl
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Foto: 123rf.comBabyBaby

Geef een reactie